Den nyfødte vil gjerne ligge ved brystet hele tiden. Du ser at han spiser sjelden, bare koser seg med brystet i munnen mens han sover. Så snart du prøver å fjerne ham tar han tak igjen.

– Dette går ikke, tenker du. Du har to andre barn som også trenger din oppmerksomhet og ditt fang. Når du legger ham i vogga vrir han seg, gråter, protesterer. Likevel, etter kort tid roer han seg og sovner der.

En bør være forsiktig med å tilby narresmokk til nyfødte. De har nettopp lært seg hvordan de skal ta brystet. En flaskesmokk eller narresmokk krever en helt annen munnstilling.

Noen klarer å kombinere disse to teknikkene, mens andre spedbarn blir sugeforvirret og får ikke til å ta brystet igjen. Noen undersøkelser viser at barn som bruker smokk ammes mindre, fordi nydannelse av morsmelk ikke blir stimulert ofte nok gjennom hyppig amming.

Andre undersøkelser viser at barn i 3-4 måneders alder som bruker smokk ammes like mye som barn som ikke bruker smokk.

Det er vanskelig å si eksakt når en tidligst kan starte med narresmokk. Noen mødre føler at barnet er trygg på å ta brystet allerede når de er 2-3 uker, og de tilbyr barnet smokk. Da er det lurt å være obs på om dette påvirker ammingen på noen måte. Andre mødre venter til barnet er eldre. Mange barn klarer seg helt uten smokk.

Fordeler ved smokk er at bruken kan reguleres av foreldrene. Om barnet begynner å suge på tommelen vil det være vanskeligere å avvenne. Det er også slik at barn som sover med smokk, ser ut til å være mer beskyttet mot krybbedød.

Barn som vokser opp med smokken i munnen omtrent hele tiden kan utvikle feilstilling av tennene og vil kanskje trenge tannregulering senere. Noen kan også bli forsinket i språkutvikling, med uttale av ord, fordi smokken var i veien.

Les flere tips fra Helsestasjonen her

Det er derfor smart at smokken brukes ved spesielle anledninger: når dere leser, ser på TV eller skal sove. Be barnet ta ut smokken når det skal snakke.

Noen erfarer at nedtrapping går helt fint i 7-8 måneder salder. Eldre barn trenger mer tid og forberedelser. Hvis det skjer store endringer i livet til barnet, for eksempel at det skal begynne i barnehage, flytte, slutte med bleie, da bør ikke avvenning skje samtidig. Forbered barnet i god tid.

De første nettene kan bli tøffe uten smokk, og en kan bli fristet til å gi seg og finne fram en ny. Da må en være standhaftig og stå i dette, for å hjelpe barnet.

Snart kommer julenissen. Kanskje kan en forberede barnet på å gi smokken til ham?

Neste uke: Å være tung i kroppen

Guri Midtgard Helsesøster Guri Midtgard Helsesøster Foto: Marius Hansen