baby Foto: Nils-jarle Sætre

Viljar er mett og fornøyd. Det er to lange uker siden jordmora løftet ham opp og la ham på magen din.

Nå ligger han på stellebordet, strekker seg, veiver med armene. Blikket hans er rettet mot ansiktet ditt. Du bøyer deg ned mot ham, 20-30 cm fra ansiktet hans.

Det virker som om Viljar skjerper oppmerksomheten, øynene hans ser og ser. Akkurat som han undrer seg. Du begynner å snakke til ham, i et mildt toneleie.

Viljar får et fornøyd uttrykk i ansiktet. Så rekker du tungen ut mot ham, lar det vare litt. Venter. Han ser. Så gjør du det igjen. Venter. Så.. Han lar tungen bevege seg ut, over leppene sine, som et svar til deg!

Dere holder på slik en liten stund. Øynene til Viljar trekkes bort fra ansiktet ditt, han snur hodet litt til siden.

- Nå trenger han en pause, tenker du.

Disse få minuttene kan ikke verdsettes høyt nok. Viljars lukt og hørsel er utviklet.

Synet ikke fullt så godt. Når han tar inn din stemme og lukt med ditt stadig tydeligere ansikt lærer han deg bedre å kjenne.

Han utvikler en tilknytning til deg gjennom slik ansikt-til-ansikt - kontakt.

Dagen med et lite spedbarn gir mulighet for mange slike stunder med stimulering.

Det er lurt å legge merke til hvordan barnet selv tar initiativ til ”en prat”.

Les flere tips og råd fra Helsestasjonen her.

Søker det med blikket? Blir det mer aktivt i bevegelsene? Bruker det stemmen?

Spedbarn sover mye og har relativt korte våkenperioder. Utnytt disse stundene.

Vent med støvsuging og Facebook til barnet sover igjen. Når barnet viser tegn til at det har fått nok stimulering, er det viktig å respektere det ved å avslutte.

Barnet gir signaler for å få dekket ulike behov:

Sult, bæsjebleie, vondt i magen, trøtthet, selskap. De første ukene må en bli kjent med barnet for å lære å tolke hvordan barnet uttrykker seg.

Når mor eller far relativt raskt svarer på barnets signaler ved å gi mat, bytte bleie, trøste og massere ved smerte, la det få sove, holde det på fanget, prate, stryke det på kinnet, så utvikler barnet en trygghet og en følelse av å kunne påvirke omgivelsene.

Dette er grunnsteinene i et godt selvbilde og god selvtillit. Og tilknytningen stadfestes. Alt dette gir en god start på den mentale utviklingen.

I tillegg viser forskningen at om barnet gis gode erfaringer i omsorg og kontakt, vil dette virke positivt inn på hjernens utvikling.

Det skjer en styrking av nerveforbindelser som på sikt gjør at barna blir mer selvstendige, mestrende og utvikler en bedre mental helse.

Det kan være både henrivende og krevende å være nybakte foreldre.

Det er så mye en skal få til. Om du etter å ha lest dette tenker på de gangene du var for sliten, trøtt eller for nedstemt til å kommunisere slik med barnet, så fortvil ikke.

Ingen kan være optimal mamma eller pappa hele tiden.

For mer informasjon om teamet, sjekk nettstedet Voksne for barn.

Tema neste uke: Det urolige spedbarnet.