Du vet om et barn. Dette barnet sliter med noe, tenker du. Det er noe som ikke stemmer. Tegnene er uklare. Men barnet virker ensomt. Trist. Kontaktsøkende. Du ser at det ofte streifer rundt på kjøpesenteret. Eller bedriver hærverk og som niåring prøver det seg på sigarettrøyking.

Det er mange barn som opplever at foreldrene ikke er tilstrekkelig til stede i livene deres. I mai og juni i år fokuserte spalten på ulike forhold som kan gi barn og unge en tøff hverdag. Se itromso.no, søk på helsestasjonen.

Barnehage, skole, helsestasjon, barnevern og leger er blant dem som har en viktig oppgave i å se barn som strever. Men også den enkelte har et medmenneskelig ansvar. - Hvor var det offentlige, er en vanlig reaksjon når vi hører om barn som har opplevd omsorgssvikt. Vi kan også stille spørsmålet: - Hvor var jeg, du eller vi?

Mange barn forsøker å skjule vanskelige forhold hjemme og ofte er det få eller ingen som vet hva barnet strever med. For mange barn i vanskelige situasjoner kan faktisk én omsorgsfull voksen som gir av seg selv og sin tid bety uendelig mye.

Vi vet at en vanskelig barndom kan gi økt risiko for senere vansker av ulike slag. Likevel er det mange av disse barna som klarer seg godt likevel. Når disse barna senere har blitt spurt om hva som gjorde at de klarte seg, har svaret vært: De har hatt en annen voksen utenfor hjemmet som de har knyttet sterke bånd til. Det kan ha vært en nabo, en barnevakt, lærer eller en tante.

Unicef har et prosjekt, «Du kan være den ene», med mål å inspirere voksne til å ta et aktivt ansvar for barn i sitt nærmiljø. En trenger verken være mirakelmenneske eller inneha fagkunnskap om barn. Interesse og ønske om å inkludere er nok.

Tilby barnet å være med på grilling, foreslå hagearbeid i lag, la ham/hun være med på museumsbesøk, be barnet ta bøkene med seg, så kan du hjelpe med lekser. Det er ikke så mye som skal til, og det kan gi så mye tilbake.

Når et barn opplever at en voksen gir av sin tid, at den voksne husker navnet, gir det øyekontakt, roser det, deler tanker og opplevelser - så vil det få en følelse av verdi. Barn liker også at voksne er tydelige ved å sette grenser. Med et slikt grunnlag kan den gode samtalen oppstå, barnet kan utvikle en tillit til deg slik at det tør å fortelle hvordan det har det.

Nettsted: denene.no

Hilsen Guri

helsesøster