Det er bare to uker siden forrige runde. Ettåringen Hedda klamrer seg til deg, mens du ringer jobben. Det er snørr og tårer, hoste og feber. Igjen.

Heldigvis har du alt i huset: Papirlommetørklær, saltvann, nesedråper, termometer, febernedsettende. Nå lurer du på om du bør låne hostesaft hos naboen.

Så leter du på nettet, finner www.apotek.no hvor brosjyren: «GODE RÅD når barnet ditt hoster» er. Her finner du ut at:

  • Hoste renser luftveiene, den kan være tørr eller slimete. Den skal ikke alltid behandles. Skyldes virus-, bakterieinfeksjon eller irritasjon som røyklukt.

Noen ganger hoster barn til de brekker seg. Det er ikke farlig. Barn kan hoste i flere måneder, uten andre plager, - dersom det er virus som er den skyldige mikroben.

Du får inntrykk av at hostemedisin ikke er så viktig for Hedda. Selv om hun har slim, vil slimløsende hostesaft ha liten effekt. Rikelig drikke vil gjøre slimet tynnflytende. Du fyller vann i koppen hennes, og tilbyr henne ofte.

Hedda er slapp og sutrete, men roes når du synger for henne. Siden hun er tett i nesen drypper du morsmelk her. Morsmelk og saltvann i nesen kan brukes så ofte man vil, særlig før måltider og søvn. Det vil føre til nysing som igjen renser nesen.

Til slutt sovner Hedda på fanget ditt. Når du legger henne over i senga si, finner du fram store puter, slik at hun blir liggende med overkroppen hevet. Nå puster hun lettere. Før du selv sovner oppsummerer du for deg selv:

Rikelig drikke, hevet overkropp, dryppe med morsmelk/saltvann, måle temperatur.

Lege bør kontaktes når barnet hoster, er under 3 måneder og hvis det er rask pust i tillegg. Hvis barnet ikke orker å drikke, hvis det strever med å få puste og hvis hosten varer i flere uker, - ring legen. Ta også kontakt hvis det er natthoste eller hoste etter anstrengelser.

I fjor, under influensaepidemien, fikk vi påminning om hvordan god hygiene kan forebygge infeksjoner. Grundig håndvask etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider er første bud. Host i armhulen eller i engangs papirlommetørkle.

Hvis dette praktiseres i barnehager, skoler, arbeidsplasser og hjemme vil en redusere forekomsten av infeksjoner. Innen familien kan en i tillegg være nøye med å ikke drikke av hverandres glass/flaske. Narresmokker skal renses i vann, «renses» de i egen munn, vil det være sjanse for å overføre smittestoffer. La den syke i familien ha sitt eget håndkle.

Syke småbarn trenger trøst og kroppslig nærhet. Det må de selvsagt få, selv om det innebærer smittefare.

Gjennom en ukentlig spalte i iTromsø hver onsdag, ønsker Sentrum Helsestasjon å sette folks helse i fokus. - Å nå ut til lesere med helseinformasjonen vi sitter på, er noe vi har snakket lenge om å få til, sier helsesøster ved Sentrum Helsestasjon, Guri Midtgard (54), til iTromsø. Gjennom en ukentlig spalte i iTromsø hver onsdag, ønsker Sentrum Helsestasjon å sette folks helse i fokus. - Å nå ut til lesere med helseinformasjonen vi sitter på, er noe vi har snakket lenge om å få til, sier helsesøster ved Sentrum Helsestasjon, Guri Midtgard (54), til iTromsø. Foto: Jon Terje Eiterå