Å oppdra barn og ungdommer er som å være flygeledere, de voksne skal støtte og veilede helt til den unge er i stand til å fly selv. Når det stormer har flygelederen ekstra krevende oppgaver.

Venner og medier har fått større innflytelse over barnet i tenårene, og foreldrene kan føle autoriteten truet. Jenta som for ti år siden gikk i rosa prinsessekjole og sa at mamma var den beste i hele verden, har nå stengt henne ute bak tung sminke, lang pannelugg og i beste fall et overbærende blikk. Det eneste som betyr noe er venner, musikk og film.

Om hun murer seg inne på rommet så trenger det ikke å bety at hun er helt usosial eller har store problemer. En slik isolajon kan gi henne en følelsesmessig avkobling, hun blir gjerne mer positiv og utadvendt etterpå.

Til tross for gjentatte avvisninger må foreldre holde på autoriteten sin. De er fremdeles hennes ankerfeste. I viktige saker vil hun konferere med dem, og blant venner vil hun kanskje gjøre deres synspunkter til sine!

Mange synes det er vanskelig å si "nei" til barnet de er glad i. Husk at "nei" også kan være et kjærlig svar. Når alle i familien viser hverandre respekt, bruker humor og skaper gode opplevelser sammen, vil den unge lettere godta et "nei".

Gode diskusjoner hjemme hører med i ungdomsårene. Som voksen må en tåle urimeligheter uten å slenge det samme tilbake. Glem de vonde ord som falt fra sønn/datter, de var ikke vondt ment. Si heller at "Jeg aksepterer ikke at du snakker slik til meg". Tenk over hvordan du som forelder kan være en god rollemodell, - i språk, i holdninger til skole, til rusmidler, til svakerestilte i samfunnet. Får du problemer med å beherske deg, så si at du må ha en tenkepause og forlat rommet for en stund. Om du skulle komme til å si noe som du angrer, så nøl ikke med å si unnskyld.

Som forelder vil du av og til oppleve at alt du gjør blir galt, sett med tenåringens øyne. Du vil midt i stormen få høre at du er teit, at alle andre får lov, at du er den strengeste. Du har lyttet og fått forståelsen for hvordan han/hun tenker. Husk da at du står ved din avgjørelse, som er tatt fordi du er glad i barnet ditt. Og når "alle andre får lov", så kan det være en idè med kontakt med andre foreldre. Er det mulig å finne en felles plattform på det viktigste: samme innetid, ikke sende alkohol med på fest, lage en turnus på henting?

Ros, oppmuntring og kjærlige ord er som omega-3 for selvtilliten og selvbildet: "Det var så koselig at du ble med på tur i dag, selv om du først hadde lyst å sove lengre" eller "Du kommer til å nå langt med den gode humoren din". Slike varme ord trengs ikke å knyttes kun til prestasjoner; alle barn og unge må kjenne at de har verdi i seg selv.

Les mer på Helsedirektoratets nettsider for pyskisk helse eller på Mentalhelse.no.