Høsten er her. Vi har opplevelsene fra i sommer friskt i minnet. Barn som oppholdt seg i nord måtte hyre seg med regntøy store deler av sommeren, andre var på feriereise i innland eller utland. I ferien er en slakkere med alt, - takk og pris. Vi koser oss ekstra og trenger kanskje ikke å holde så stramt på regler og rutiner. Rammene vi setter for ungene utvides ofte i ferien.

Rammer, foreldrerolle, barns medbestemmelse, grenser, tillit. I møte med foreldre på helsestasjonen eller i skolen opplever vi at foreldre leter etter en plattform. Hvor streng skal en være? Når er det rimelig å gi etter? Skal ungene ha grenser? Skal vi ikke bare oppdra barna våre på samme måte som vi selv ble oppdratt? Er ikke ekte kjærlighet nok?

Vitamin

Vi på helsestasjonen får ofte bekymringer fra foreldre om at noen barn har en adferd som er vanskelig å håndtere.

Jeg snakket med en far. Han prioriterer mye tid sammen med ungene sine. De sitter sammen rundt bordet og spiser frokost. Før de går på skolen passer han på å gi dem en vitamin for selvbildet: - Jeg gler meg til å se deg igjen i ettermiddag. - Jeg ser etter deg fra vinduet.

Han legger seg ned på gulvet og leker med dem, hver dag. Om kvelden leser de, selv om de kan lese selv, han gir en godnattklem og stryker dem over kinnet.

Denne pappaen investerer i forholdet til barna sine. Han er fullt ut til stede; ser hva barnet er opptatt av, observerer barnets følelsesuttrykk, fletter inn læring uten å være korrigerende.

Trenger rammer

Et slikt godt forhold mellom foreldre og barn gir et fint grunnlag for å lykkes med rammer; gi beskjeder, lage regler, være tydelige på hva som er god adferd.

Ulike familier har ulike rammer. Noen barn trenger stramme rammer, andre kan ha mer vide. I rammene ligger verdier og omsorg. Eksempler: Vi snakker høflig til hverandre. Seksåringen legger seg klokken 20, tiåringen klokken 21. Leksene skal gjøres. Alle har oppgaver å gjøre i hjemmet. Vi spiser middag sammen.

Om høsten er det tid for å se på rammene igjen. Er det behov for justeringer? Tilbake til et sunnere kosthold? Ivareta fysisk aktivitet i hverdagen? Noen ganger må foreldre si nei: Du kan sykle, i stedet for at jeg kjører deg. Du kan delta på to aktiviteter i uka, om det blir flere vil det bli for stressende for oss.

Utvikling

Barn som opplever at foreldrene uttrykker kjærlighet og engasjement, vil lettere godta et nei. Disse vil ha stor sjanse for å utvikle seg til sosiale og trygge barn.

Tromsø kommune har i flere år kurset foreldre til barn med lette adferdsproblemer. Kurset baserer seg på C. Webster Stratton: De utrolige årene. Boka med samme forfatter og tittel anbefales. Tilbakemeldingene har vært entydige: Prinsippene for håndtering av barns adferd er virksomme.

Miljøbutikk Remiks Tromsprodukt Bruktbutikk Få ting er å kjære, men forgjengelige som leker. Brukte leker kan skape glede. Foto: Marius Hansen
Gjennom en ukentlig spalte i iTromsø hver onsdag, ønsker Sentrum Helsestasjon å sette folks helse i fokus. - Å nå ut til lesere med helseinformasjonen vi sitter på, er noe vi har snakket lenge om å få til, sier helsesøster ved Sentrum Helsestasjon, Guri Midtgard (54), til iTromsø. Foto: Jon Terje Eiterå