Tette melkeganger er av de vanligste problemer mødre opplever i ammeperioden, særlig de første ukene etter fødselen.

I brystet kjennes det ømme og harde områder. Huden over kan bli rødflammet. Hvis de ikke blir tømt kan de gi feber og influensalignende symptomer.

Årsakene til at melkegangene tettes til kan være at mor har frosset eller vært kald på brystene, eller at brystene har vært overfylte.

Av og til kan det være at bh-en har vært for stram, derfor anbefales ikke spiler. Bæresele, bilbelte og ryggsekk kan også gi trykk på melkegangene slik at det blir blokkeringer.

For å fjerne dette må brystene tømmes ofte, enten ved at barnet dier eller ved hjelp av pumping eller håndmelking. Dette bør gjøres hver andre time eller oftere om dagen og hver tredje time om natta.

Brystene må tømmes godt hver gang. Hvis brystene kjennes mykere ut etter amming er det et godt tegn. Det er også lurt å bruke ulike ammestillinger, dette bidrar til at ulike deler av brystet tømmes.

Les også: Hvorfor amme?

Varme omslag, varm dusj eller bad før amming anbefales. Dette bidrar til å åpne opp gangene. Hos noen er tette melkeganger noe som gjentar seg.

Disse mødrene bør ikke stoppe melken som renner fra det brystet som hun ikke ammer på, med fingrene. Melken kan renne, eventuelt samles opp i ammeinnlegg eller ei skål. Et kosttilskudd som heter Lecitin kan også forebygge, dette fås kjøpt på helsekostbutikker.

Les også: Få ammeperioder er like

Brystbetennelse kan skyldes bakterier, men ikke alltid. Tette melkeganger kan også være en forløper. Nå føler mor seg syk, hun har feber og det kjennes som influensa i kroppen.

Brystet kan være rødt, hovent og smertefullt. Å tømme brystet er det viktigste, se over. Et døgn med hyppig amming er førstevalget ved behandling. Dersom amming og pumping blir for vondt, kan mor håndmelke (se ammehjelpen.no). Vask fingrer før brystvortene berøres, og bruk rene ammeinnlegg.

Ved forverret allmenntilstand og ved høy feber må lege kontaktes. Da bør en melkeprøves tas med. Med nyvaskede fingrer og bryst håndmelkes brystet.

De første strålene kastes og så melker man ut noen stråler i en steril beholder. Melkeprøven gjør det mulig å finne ut akkurat hvilken bakterie som har angrepet. Dermed vil mor få riktig type antibiotika av legen.

Les også: Amming, også kveld og natt

Overfylte bryst øker risikoen for brystbetennelse. Dermed er det lurt å unngå å hoppe over måltid, eller utsette amming. Riktig ammeteknikk har også betydning.

Nettsted: ammehjelpen.no

Guri Midtgard Helsesøster Guri Midtgard Helsesøster Foto: Marius Hansen