Til tross for de mange kafeene og spisestedene i byen mener Risø Nilsen det er et behov for noe nytt. Nå, etter mange års planlegging er han sammen med sin bror snart klar til å åpne en ny mat – og kaffebar i Eplehusets lokaler.

– Tromsø har ikke fulgt den samme utviklingen i kaffekulturen som andre byer har. Derfor har jeg i mange år følt at byen trenger et skikkelig kaffested, noe som den nå skal få.

Billigere i baren

Selv om mat – og kaffebaren har sitteplasser ønsker Risø Nilsen å holde seg tro til kaffebarens opphav i Italia. Der er tradisjonen slik at en espresso serveres i baren og drikkes med en gang, ikke over tid ved et bord.

– Det er det som er litt av poenget med en espresso, at den skal drikkes fort. Derfor blir espressokunder prioritert i køen og får den billigere hvis de tar den i baren.

Fra bunnen

Tidligere har den ivrige kaffeentusiasten jobbet som barista på «De 4 roser», i tillegg til å ha vunnet flere NM-titler i kaffe-lattekunst. Med andre ord har han en over middels interesse for drikken. Kanskje det er derfor han ønsker å gjøre noe nytt på sitt sted, å lage kaffen fra bunnen av, kopp for kopp.

– Vi skal ha flere mindre traktere der vi lager kaffe etter hvert som kundene bestiller det, slik at den er fersk når den blir servert.

Ikke bare kaffe

Det skal påpekes at selv om mye av fokuset ligger på kaffe satses det også på mat. Mye av tanken bak er at det skal være lokal og variert mat.

– Jeg har fått med flere dyktige kokker på teamet, blant annet storebroren min. Menyen endrer seg hele tiden og har mye fokus på lokale ferske råvarer. Inspirert av det norske kjøkken, sier Risø Nilsen.

Så snart Eplehuset flytter ut kan byens nye kaffested begynne å ta form. Med seg på laget har de blant annet fått en interiørdesigner som skal gjøre stedet unikt på den fronten også. Hvis alt går etter planene vil åpningsdatoen være 1. oktober, men dette er fortsatt ikke helt spikret.