Etter å ha lest innlegget fra Bråthen, Borch, Ottosen og Skallerud har vi følgende kommentar:

Vi vil fremholde at det på nominasjonsmøtet i Tromsø Sp var flere forhold som ikke er forenlig med god organisasjonsskikk, partiets retningslinjer og vedtekter.

1. Ingen av de nyinnmeldte fremmøtte var i stand til å vise papirkvittering for betalt medlemskap i Tromsø Sp, til tross for at de ble bedt om dette, noe som forsinket både møtestarten og oppropet. I ettertid viser det seg at flere av dem som stemte, og som mente å ha dokumentert sitt medlemskap gjennom å vise til egen mobiltelefon fortsatt ikke (per 05.01.2015) står oppført som betalende medlemmer, eller som medlem i sin helhet, i Sp sitt medlemsregister.

2. Flertallet i møtet forkastet nominasjonskomiteens innstilling som grunnlag for å gjennomføre nominasjonen. Nominasjonskomiteens liste var kunngjort på forhånd til medlemmene og omdelt i møtet. På denne lista var også Sandra Borch foreslått, på plass nr. 9. Ønsker et nominasjonsmøte alternative kandidater, kan de fremmes enkeltvis, eller møtet kan vedta endring i rekkefølge på foreslåtte kandidater, når nominasjonskomiteens innstilling tas opp til behandling.

3. Forslagsstillerne til den alternative lista (Marlene Bråthen og Sandra Borch) unnlot å dele ut den alternative lista til nominasjonsmøtets fremmøtte, den ble kun vist på skjerm. Det viste seg å være ei liste der de hadde bevilget seg selv de to øverste plassene. Lista var også preget av tette familiebånd, og flere av de foreslåtte personene var ikke engang forespurt om de ønsket å stå på lista. Fire medlemmer trakk seg umiddelbart fra denne lista, noe de for så vidt selv også har nevnt.

4. Ifølge retningslinjene for Sps nominasjonsarbeid bør medlemmene på forhånd bli informert om eventuelle alternative kandidater til de fremste plassene på lista. Dette ble nominasjonsmøtet opplyst om, uten at det som står i retningslinjene så ut til å berøre flertallet eller to selvutnevnte listetoppene Bråthen og Borch. Ved at disse to forslagsstillerne ikke hadde tatt seg bryet med å la medlemmene få ordentlig kjennskap til at det var alternative kandidater, men presenterte lista som et overraskelsesmoment, er retningslinjene brutt.

5. Ifølge vedtektene til Sp skal spesielt tillitsvalgte både opptre som gode forbilder og se til at retningslinjer og vedtekter følges i partiarbeidet. Bråthen og Borch er begge tillitsvalgte, men har verken tatt hensyn til kravet om å være gode forbilder for god organisasjonspraksis, eller sett til at vedtektene og retningslinjer har blitt fulgt.

Et tilleggsmoment ved det som har skjedd, er det vi vil kalle en oppsiktsvekkende og kupp-preget utestenging av lokallagsleder og kommunestyrerepresentant Enoksen fra lokalpolitikken i Tromsø. Igjen må vi minne om god organisasjonsskikk: Ønsker noen i lokallaget å fremme mistillit til partiets eneste kommunestyrerepresentant, bør dette gjøres i åpent lende og ikke i form av det vi vil karakterisere som et rent bakholdsangrep, i dette tilfellet ved å vedta ei alternativ liste der Enoksen “tilfeldigvis?” ikke var ført opp.

Vi finner de forholdene som er anført her som svært kritikkverdige. Dersom Sps fylkes- og sentralledd er av den oppfatning at slik praksis kan godtas i Senterpartiet, vil vi bli svært overrasket. Et politisk parti må opptre med en klar ryddighet og ha evne til å takle konflikter uten at en går bak ryggen på partikamerater gjennom å samle/kjøpe støtte til eget kandidatur, eller bruker et flertall til å sette til side partiets retningslinjer for gjennomføring av nominasjonsprosessen. Vi kan ikke være bekjent av den type partikultur som er kommet til uttrykk her.