På søndag ble det arrangert fakkeltog rundt i hele Norge mot mobbing. I Tromsø deltok cirka 500 innbyggere, og det var flere appeller på torget. Kampen mot mobbing er noe av det viktigste vi kan jobbe med, derfor håper jeg at vi alle nå fortsetter kampen, etter den nye starten på søndag.

Som varaordfører benytter jeg en hver anledning til å skryte av den flotte og rause tromsøværingen. For vi er i all hovedsak det her i Tromsø. Det er allikevel dessverre sånn at vi ikke er det spor bedre enn andre når det kommer til mobbing.

LES OGSÅ: - Vi skal ikke tillate mobbing

Mobbing – et ord som har mange betydninger. Allikevel vet vi alle hva det innebærer. Jeg tror dessverre at mange av oss, i mer eller mindre grad, har vært utsatt for dette. Eller så kjenner vi i alle fall noen som har vært, eller er det. Og for å avsløre det med en gang. Jeg har hatt min «trøkk» – mest på barneskolen.

Vi vedtar den ene handlingsplan etter den andre. Og forhåpentlig vis hjelper det noe. I Tromsø kommune har vi blant annet vedtatt at det er mobberen som eventuelt skal bytte skole, ikke mobbeofferet. Men skal vi bli kvitt mobbingen må hver og en av oss innta en anti-mobbe-holdning. Vi som voksene personer må være vår rolle bevist.

LES OGSÅ: Ordet "homo" er fortsatt skjellsord

Som samfunn skal vi selvsagt ta ansvar, men det er hver og en av oss som må stoppe dette. Politikere, rektorer, lærere, førskolelærere osv kan ikke gjøre dette alene!

Det finnes en gruppe mennesker det er fult akseptert å mobbe i Norge i 2014. Det er røykerne! Jammen det er jo noe annet tenker du. De er jo så dumme, de kan bare slutte, og så videre. Beklager, men akkurat de tankene gjør at vi nå er i gang…

Som politikere blir vi dessverre altfor ofte utsatt for ryktespredning, baksnakking og mobbing. Vi er voksne, og de fleste av oss har blitt veldig hardhuda etter hvert. De fleste av oss har lært oss og tåle det, selv om vi også her har eksempler på at det gikk galt. Og la det ikke være noen tvil om hvem setter grensa for hva som er mobbing. Det er alltid den som blir utsatt for det. Uansett hva andre måte mene.

LES OGSÅ: Skolen gjør ofte en dårlig jobb i mobbesaker

At vi voksene blir mobba er ille, men det er etter min mening enda mye verre når det går ut over barn og unge. Hvem har lært barn og unge å mobbe?

Dette kommer dere sikkert ikke til å like, men jeg mener det så jeg skriver det allikevel. Min påstand er: Vi foreldre, besteforeldre, tanter og onkler og andre voksene rollemodeller lærer barna våre at det er ok å mobbe. Jeg sier ikke at vi gjør det bevist, men hvilke signaler gir vi når vi prater nedlatende om andre foran våre barn og unge?

LES OGSÅ: Politiet: Vanskelig å jobbe med mobbesaker

Hva skjer med barna når de hører at det er ok å mobbe andre, uansett årsak? For hva er det neste? Er det ok å mobbe naboen fordi de har rosa prikkete stuegardiner fordi det sjenerer meg som nabo? Eller fordi de ikke kjører en «bra nok» bil? Hvor går grensa for «det akseptable» og det uakseptable?

Hva skjer med barna hvis de ser og opplever voksne som på en eller annen måte mobber en annen person? Jo, da tror barnet det skal være sånn, at det er akseptert. Jeg så et TV-program her om dagen som handlet om Berit Ås, SV sin første leder. Hun snakket om hersketeknikker. I mitt hode er det et annet ord for mobbing. Og det er problemet, det er så mange former for mobbing og det er noen ganger så gjennomsyra at vi alle tror det er ok. Både barn og voksene.

LES OGSÅ: Ble slått, truet og trakassert på skolen

Tenk deg om neste gang du snakker nedsettende om noen. Uansett hvorfor. Kanskje sitter du med feile opplysninger? Det som kanskje skremmer meg aller mest: Hva er det som gjør at vi lærer bort at akkurat vi er bedre enn alle andre? Er det den eneste måten vi kan hevde oss selv på, er det sånn det er? Hvorfor kan vi ikke lære bort at det er ok å være forskjellig? Vi må ikke elske alt og alle, men vi må respektere andre.

Til dere som selv blir mobbet: Jeg vet det er en fattig trøst. Men tro meg, det går over. Selv om jeg innrømmer at vi alle kanskje etter noen «trøkker» får et dårligere selvbilde. Vi må kanskje jobbe hardere for å tro på at vi selv er ok. Men det går an.

LES OGSÅ: Vil bli kviitt mobbestempel

Det er mange kjente personer, eller kjendiser om du vil, som ble mobbet i barndommen. Kanskje er det nettopp derfor de ble sangere, skuespillere eller politikere for den sak skyld? Hvorfor sier jeg dette? Jo, for uansett hvor håpløst det ser ut er det alltid noe bedre foran et sted. Husk det! Og husk; du er akkurat like mye verdt som alle andre. Ikke la noen fortelle deg noe annet.

Til alle dere som møtte opp på søndag, tusen, tusen takk. Dette viser at vi kan gjøre en forskjell. Lykke til med å fortsette en anti-mobbe-holdning i praksis. La Tromsø bli den kommunen i landet som går foran og viser at det nytter. La oss alle si nei til mobbing – av alle.