De siste månedene har Hilde Hexeberg Tørnblad (23) ventet nervøst på post fra Singapore. I november i fjor ble nemlig 23-åringen tildelt et Aker Scholarship, et stipend som hjelper norske studenter som ønsker å ta mastergrader ved verdens ledende universiteter.

Med stipendet i boks, begynte søknadsprosessen. Det var imidlertid ikke gitt at 23-åringen skulle komme inn på førstevalget sitt – National University of Singapore (NUS), som i fjor ble rangert som verdens 12. beste universitet, og det beste i Asia.

– Jeg har vært veldig nervøs. Da jeg fikk beskjeden om at jeg hadde kommet inn, begynte jeg å gråte og måtte ringe mamma. Det er lykke på alle fronter, sier Tørnblad, som går fjerdeåret på masterstudiet i rettsvitenskap ved UiT – Norges arktiske universitet.

Må ha engasjement

For å få et Aker-stipend, som dekker studentenes utgifter gjennom studieoppholdet, inkludert skolepenger, holder det ikke med gode karakterer. Man må også vise et engasjement og et ønske om å gjøre en forskjell.

– Jeg har hele tiden var opptatt av rettssikkerhet og likhet for loven, og dette er noe av det jeg vektla da jeg søkte på stipendet. Jeg ga uttrykk for hva jeg står for og hva jeg vil jobbe for. Særlig i straffesaker er det viktig at man, uansett hva den tiltalte har gjort, ivaretar de verdiene vi har bygget rettsstaten Norge på, sier Tørnblad.

Likevel vil hun ikke først og fremst fordype seg innen rettssikkerhet når hun i juli begynner studiene i Singapore. Der skal hun nemlig ta en ettårig mastergrad i rettsvitenskap med fordypning i internasjonal megling og konfliktløsning.

– Jeg har ingen konkrete planer for hva jeg skal gjøre når jeg er ferdig, men ser på dette som en mulighet til å kunne bidra på den måten jeg ønsker mest etter studiene, sier hun.

Oxford og NUS

Aker Scholarship gir toppstudenter støtte til studier ved Oxford, Caltech, Harvard, Stanford, University of Pennsylvania, Cambridge, Imperial College London og National University of Singapore. Har man først fått tilsagn om stipend, kan man kun søke ved to av universitetene.

– Jeg søkte på NUS og Oxford, da de er veldig dyktig på rettsvitenskap der. At jeg kom inn på førstnevnte, ser jeg på som en anerkjennelse av det arbeidet jeg har lagt ned. Det gjør meg veldig takknemlig, sier Tørnblad.