Kommunen forventer i de neste to år å ha en liten overkapasitet i barnehagene. Byrådet har derfor foreslått å legge ned to veldig populære kommunale barnehager, begge i Gyllenborg og Prestvannet bydel. Bydelsrådet mener at fremgangsmåten som er benyttet er under all kritikk og at avgjørelsen om nedleggelse er tatt på feil grunnlag.

Strimmelen og Åsgård er begge barnehager som for cirka 40 år siden ble etablert for ansatte ved Regionsykehuset. I 2007 overtok kommunen driften men bygningsmassen leies fra UNN-Eiendom. Det er knutepunkt-barnehager og benyttes både av folk i nærområdet og av dem som arbeider i sentrum. Det er veldrevne avdelingsbarnehager med et eksemplarisk pedagogisk tilbud og en enestående stabil stab. Barnehagene er veldig ettertraktet til tross for at selve bygningene bærer preg av manglende vedlikehold.

I «Barnehagebehovsplan for 2013-2016» leser vi at «Tromsø kommune mener at en må ivareta fleksibilitet, slik at foreldrene får frihet til velge hva som er mest praktisk for dem, nært hjemmet eller nært arbeidsplass». Ved nedlegging av barnehagene vil derimot mer enn 60 plasser for store barn forsvinne. Det er per i dag cirka 12 ledige plasser for store barn ved andre barnehager i bydelen og cirka 50 ledige plasser ved andre kommunale barnehager, inklusive de på fastlandet og Kvaløya. Noen barn vil finne plass ved private barnehager, men mange må ta til takke med en barnehageplass lenger bort fra hjem eller jobb. Det vil føre til økt kjøring, noe som er mer tungvint og kostbart for foreldrene og går imot kommunens målsettinger for redusert biltrafikk. Vi må heller ikke glemme at det i sentrum bor mange barn av asylsøkere og mindre ressurssterke foreldrene. Særlig disse barn har behov for den ekstra trygghet en avdelingsbasert barnehage som Strimmelen tilbyr.

Vi vil påstå at veldig få foreldre vil velge kommunale barnehager med ledig plass på fastlandet eller på Kvaløya og heller går for en privat barnehage et sted på øya. Vil kommunen da spare så mye? De ledige plassene som man ønsker å fylle vil fortsatt stå tomme.

Nylig er vi blitt presentert en vel gjennomarbeidet strukturplan for barneskolene i Tromsø. Prognosene tilsier økte elevtall langs hele østsiden av Tromsøya om noen få år. Det betyr også økt behov for barnehageplasser i de samme skolekretsene. Er det da lurt å legge ned akkurat disse barnehagene når det forventes et større behov? Er det en prinsippsak for byrådet å la de private overta all barnehagedrift på sikt? Eller finnes det analyser som viser at disse barnehageplassene ikke trenges på lengre sikt heller?

Nedleggelsen av disse barnehagene har byrådet forsøkt å holde hemmelig så lenge som mulig. Man har først fått vedtatt budsjettplan i desember i fjor og deretter gitt beskjed om nedleggelse av Åsgård og Strimmelen barnehage ved i henge en lapp på døren med melding om at foreldrene må finne seg en ny barnehage fra sommeren. Også personalet har blitt holdt i det mørket om planene. Mange av de har jobbet her i 15–30 år i lag og har dannet et unikt kompetansemiljø. De vet den dagen i dag ikke hva som kommer til å skje med dem.

Enhver form for medvirkning eller konsultasjon med ansatte og foreldre har vært fraværende. Vi har derfor full sympati med foreldreutvalget som nå har klaget fremgangsmåten inn til Fylkesmannen.

Etter at nedleggelsen ble offentliggjort har foreldrerepresentantene invitert Anna Amdal Fyhn til et informasjonsmøte 21. januar i år. I dette møtet antydet byråden at det var logisk å stenge disse barnehagene fordi kommunen sto uten leiekontrakt, fordi bygningene har behov for oppgradering av ventilasjonsanlegget og fordi utleieren har andre planer med eiendommene. Men er det virkelig slik? Etter det vi har fått opplyst har kommunen aldri tatt kontakt med utleieren. Tvert imot, vi har erfart at UNN-Eiendom gjerne forlenger leiekontraktene og er villig til å foreta nødvendige tekniske utbedringer. Det var kanskje lettere å skyve nedleggingsvedtaket over på en tredje part enn å stå for det selv?

Vi forstår at kommunen vil spare penger, men nedleggelse av to barnehager i én bydel er etter vår mening ikke veien å gå. Steng heller midlertidig ned noen avdelinger eller baser ved de barnehager hvor det er ledige plasser.

Og skulle situasjonen oppstå at kommunen virkelig ikke lenger kan bruke bygningene på Strimmelen og Åsgård, så vennligst finn en løsning gjennom dialog med de ansatte og foreldrene. Kanskje hele avdelinger, med ansatte og barn, kan flyttes til den nye barnehagen som kommunen vil bygge på Bjerkaker?