Og med tungt mener man ikke bare arbeidet som har blitt lagt ned i å få til en konferanse av denne størrelsen i Tromsø, men også den faglige tyngden som skal presentere sine funn om demens på årets regionale helse – og omsorgskonferanse.

Konferansen arrangeres den 16. og 17. oktober i Tromsø

TV-aksjon

– Demens er jo aktuelt for tiden med tanke på årets TV-aksjon og Demensdagene som begynner den 18. september, men det er også en av de store utfordringene i helsevesenet for tiden. Man regner med at antall personer med demens vil være økende i årene fremover, sier Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse i Tromsø kommune.

Konferansen har fått navnet «Den gode dagen», og skal se nærmere på hvordan personer med demens, pårørende og fagfolk sammen kan skape nettopp den gode dagen for pasientene. Målgruppa for konferansen er fra kommunene i Troms og Finnmark; heles og omsorgsledere, annet helse – og omsorgspersonell, leger, tannhelsetjeneste, brukerorganisasjoner, fylkeseldreråd, frivillige og undervisningspersonell i videregående skole og høyere utdanning.

Samiske pasienter

– Vi håper konferansen kan øke kompetansen hos fagfolk til det beste for pasienten, forklarer Kanestrøm.

I tillegg til nasjonale og internasjonale erfaringer fra demensbehandlingen, legger konferansen også opp til at man kan dele lokale erfaringer.

– Vi har blant andre fått visegeneralsekretæren for Alzheimer Scotland til å holde et foredrag, i tillegg til Wenche Frogn Sellæg som er leder for rådet for demens i Nasjonalforeningen for folkehelsen, sier prosjektleder Anne Beate Båtnes.

Konferansen har også fått en ekstra nordnorsk dimensjon ved at man skal se nærmere på kulturens betydning i demensomsorgen for samiske pasienter.

Årlig konferanse

Nå håper både Båtnes og Kanestrøm at denne konferansen er starten på noe større.

– Vi ønsker at store fagkonferanser også skal arrangeres nordpå, så nå satser vi på en stor årlig konferanse i regionen som jo vil være lettere tilgjengelig for fagfolk i Nord-Norge, sier Kanestrøm.

Konferansen er et samarbeidsprosjekt mellom Tromsø kommune, Fylkesmannen i Troms, Fylkesmannen i Finnmark, KS Nord-Norge, Universitetet i Tromsø, Senter for omsorgsforskning, Utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjeneste i Troms og Finnmark, Nasjonalforeningen for folkehelsen samt regional rådgiver innen geriatri i Helse Nord.