– Vi må se på organiseringen av kommunen. Vi må tørre å stille oss spørsmål om vi gjør ting på rett måte – for i dag har vi ikke en bærekraftig økonomi, sier byrådsleder Kristin Røymo (Arbeiderpartiet).

Ifølge Røymo må kommunen ta ned kostnadene for drift betraktelig de nærmeste årene.

– Vi må i hvert fall ned 120 til 150 millioner kroner – og gjerne mer. Vi må tilpasse oss de inntektene vi har, sier hun.

«Øksekomité»

Derfor blir det nå satt ned et utvalg som – forutsetningsløst – skal se på kommunens drift. Det er et utvalg som i starten skal ledes av Røymo, men som i sommer skal overtas av den nye administrasjonssjefen (som skal tilsettes).

- Oppgaven til utvalget er å gå igjennom kommunens virksomheter og se på hvordan vi kan drifte disse smartere og billigere, sier Røymo.

Ifølge henne er ikke dagens organisering tilpasset til dagens behov – noe som har ført til at kostnadene for eksempelvis vikarer, timeansatte og sykefravær har eksplodert.

– Bare for å illustrere det så bruker helse- og omsorgssektoren 30 prosent av sine lønnsmidler på ansatte som ikke er fast ansatte og kostnadene for sykefravær i sektoren er på 50 millioner kroner, sier hun.

Færre ansatte

Hun understreker at man ikke har svaret på hvordan omorganiseringen skal se ut. Ei heller hvor mange ansatte kommunen skal ha eller hvordan disse skal ledes. Hun sier imidlertid at det neppe vil gå så langt som til direkte oppsigelser.

– Turnoveren i kommunen er så stor at vi ikke vil trenge å si opp ansatte. Men vi må nok se på hvordan vi organiserer de ansatte.

Hun sier at det vil være maktpåliggende å redusere andelen deltidsansatte og få flere over i hele stillinger. Dette skal ifølge byrådslederen gi større kontinuitet, høyere kvalitet og lavere kostnader.

Mindre byråkrati

Det må også andre tiltak til for å få ned kostnadene.

– Vi må se på hvordan vi bruker kompetansen vi har – og vi må bli flinkere til å ikke binde denne opp i byråkrati. Vi må drive mer effektivt, sier Røymo.

Også bruken av bygg, infrastruktur og utstyr skal utredes.

Den forrige store omorganiseringen av kommunen ble gjennomført på begynnelsen av 2000-tallet – da den såkalte tonivåmodellen ble innført.

Byrådslederen mener at tiden er moden for å se på nye og mer moderne måter å lede og organisere kommunen på.

– Vi må tåle – og tørre – å stille oss spørsmålet om vi gjør ting rett.

PWC-rapporten

Arbeidet i utvalget vil løselig basere seg på den såkalte PWC-rapporten for helse- og omsorgssektoren.

I rapporten ble organisering og drift av sektoren satt under lupen og det ble lagt fram en rekke forslag til tiltak – ikke minst med tanke på bemanning.

Ifølge henne vil det være en svært krevende og omfattende prosess å snu den kommunale skuta. Det vil kreve samarbeid og samhandling mellom alle ledd i kommunen.

– De ansatte skal få være med og påvirke prosessen, men de vil også bli ansvarliggjort for at den blir gjennomført. Vi vil stille krav til de ansatte om å delta, sier Røymo.

Effekter allerede neste år

Utvalget skal i utgangspunktet jobbe i to år, men hun håper at det vil kunne høstes effekter allerede neste år. Det er satt i gang prosesser tidligere som vil kunne gi avkastning på kort sikt.

– Forhåpentligvis vil vi kunne se skissen av hvor det peker allerede i 2016 og vi vil kunne sette i gang tiltak tidlig, sier hun.

Det vil også bli brukt ekstern kompetanse til å gjennomføre omorganiseringen, sier Røymo.

Parallelt med arbeidet i kutt-utvalget skal en gruppe som ser på den politiske organiseringen i kommunen jobbe.

– Disse to gruppene vil ha tett dialog med hverandre, sier Røymo.

– Urealistisk å peke på en sektor

Fagforbundet mener at det er urealistisk å tro på at det er mulig å ta ned drifta med 150 millioner kroner.

– I hvert fall om man peker på kun en sektor – helse og sosial – som den som skal ta brorparten, sier Ingrid Lettrem Olsen, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet.

Fagforbundet er ikke informert om arbeidsgruppa som skal se på fremtidig organisering av kommunen. Derfor er det vanskelig for Olsen å uttale seg konkret om byrådets ambisjoner.

Hun tror imidlertid at en rekke innsparinger kan gjennomføres via prosjekter som allerede er satt i gang.

Fra deltid til heltid

– Vi har startet arbeidet med å gjøre om deltidsstillinger til heltid. Det kan får stor effekt, sier hun.

Blant annet vil det ifølge henne føre til mindre sykefravær, større kontinuitet og lavere kostnader for opplæring.

Hun tror ikke at det vil bli oppsigelser av kommunalt ansatte. Kommunen har ikke sagt opp ansatte de siste årene, og ifølge henne er turnoveren så stor i organisasjonen at det neppe blir nødvending nå heller.

– Kanskje blir det en reduksjon i antall hoder, men ikke i antall årsverk, sier hun.