I løpet av de tre siste årene har bestått- og fullførtprosenten for de videregående utdanningsprogrammene i Troms fylke økt fra 60,7 prosent til 64,1 prosent. Dermed nærmer fylket seg landssnittet på 70,6 prosent.

– Selv om vi nærmer oss landssnittet, er det viktigste at 200 flere elever per år fullfører den videregående skolegangen med de mulighetene dette gir hver enkelt av dem i framtida, sier fylkesråd for utdanning Roar Sollied (V).

Tallene kommer fram i en årlig tilstandsrapport for den videregående opplæringa i Troms som skal legges fram for fylkestinget i oktober.

Flest frafall på yrkesfag

Tallene som kommer fram i rapporten er ikke et årsresultat, men andelen elever som har fullført og bestått videregående opplæring i løpet av rettighetsperioden på fem år. På yrkesfaglige programmer har bare 50,3 prosent av elevene som begynte skolegangen i 2008 fullført og bestått, men dette er likevel en fremgang fra 46,8 prosent på 2006-kullet.

For studieforberedende utdanningsprogrammer er tilsvarende prosentandel 83,5 prosent, som er en økning fra 78,9 prosent.

– Fylkesrådet ser det store frafallet fra videregående opplæring, og spesielt fra yrkesfaglig opplæring, som den største utfordringen. I så måte er det gledelig å melde om en økning både i fag- og yrkesopplæringen og videregående opplæring som helhet. Strategisk arbeid over tid gir nå resultater, og vi må fortsette å jobbe for at flere skal bli i stand til å skaffe eller skape seg en jobb, sier Sollied.

NAV i skolen

For å motvirke frafall fra videregående opplæring, startet NAV Tromsø i fjor et prosjekt kalt ”NAV i skolen”. Gjennom prosjektet er to prosjektmedarbeidere tilsatt ved Breivika videregående skole og Tromsø maritime skole for å hjelpe elever som sliter i skolehverdagen.

– Et flertall av elevene som dropper ut av skolene ender opp som NAV-klienter. Derfor ønsker vi å fange opp elever før de bestemmer seg for å slutte. Ved å tilby rådgivning, samtaler eller annen støtte håper vi at flere vil fullføre utdanningsløpet, forteller Anna Gundersen (Tromsø maritime) og Eirin Endresen Ytreberg (Breivika VGS) fra ”NAV i skolen”.

Ifølge Gundersen og Endresen Ytreberg er det stadig flere elever som oppsøker dem for hjelp og rådgivning samtidig som prosentandelen av elever som slutter går nedover.

–Det kan være mange og sammensatte grunner til at elever velger å avslutte utdanningsløpet sitt. Helse, familiære- og sosiale forhold, økonomi og ensomhet er bare noen av årsakene. Målet vårt er å bedre situasjonen til elevene som sliter og formidle hvor viktig en utdannelse fra videregående skole er for å få jobb i fremtiden. Derfor er det veldig gledelig at den årlige tilstandsrapporten melder om en økning i elever som fullfører videregående, avslutter Gundersen.