De tre erfarne ski – og snowboardkjørerne var på vei ned fra fjellet Langfjellaksla søndag, da de utløste det 200 meter brede og 300 meter lange snøskredet.

- Den beste turkameraten

Østgård var i nærheten av bruddkanten da raset gikk. Han ble sammen med Skjærvik ført rundt 200-300 meter nedover den bratte fjellsiden, i en elvedal med mye stein og kraftige trær.

BAKGRUNN: To menn tatt av snøskred.

– Først trodde jeg ikke det var et stort skred. Plutselig eksploderte det. Jeg hadde et par-tre hopp på vei nedover og hadde tjuvflaks. Det hadde ikke Jan Tore, sier Østgård stille.

I ettermiddag var han og Thomas Schwenke tilbake på ulykkesstedet sammen med ektefeller, politiet og skredeksperter fra Røde Kors og NGI. De er fortsatt sterkt preget etter ulykken, men tok seg tid til å snakke med pressen.

– Jan Tore var den beste turkameraten du kan tenke deg, sier Østgård om sin avdøde kamerat.

– Han var den mest erfarne av oss og hadde god kunnskap. Han sto bestandig igjen og ventet på oss andre, enten det var på ski eller på sykkel, forteller Schwenke.

Så kameraten forsvinne

Langfjellaksla har vært de tre kameratenes faste turmål i mange år.

– Vi har aldri sett eller utløst ras i området tidligere.

– Vi vurderte snøen som ikke vindtransportert, og veldig stabil. Vi har kjørt her mange ganger før, men denne gangen kjørte vi ned en litt annen vei enn vi gikk opp. Jan Tore kjørte til venstre og Hallvard kjørte til høyre. Etter å ha tatt to svinger, gikk skredet, forteller Schwenke.

Han sto øverst i fjellsiden og så de to kameratene forsvinne i snømassene. Han ringte 113, før han begynte å bevege seg nedover i rasområdet.

– På vei ned ble jeg tatt av et lite skred. Jeg tok av meg skiene, og startet å søke med sender/mottaker.

Gravde fram kameraten

Etter å ha forsikret seg om at Østgård var i god behold, begynte han å lete etter Skjærvik. Da han kom lenger ned, hadde en turgåer — som tilfeldigvis var i området — godt i gang med grave å kameraten ut av snømassene.

– Jeg hjalp til og fikk han gravd fram. Deretter startet vi hjerte-/lungeredning til hjelpemannskapet kom til. Det tok rundt 45 minutter, forteller Scwenke.

Hentet med luftambulanse

Skjærvik ble fløyet i helikopter til Universitetssykehuset Nord-Norge, men livet sto ikke til å redde.

Østgård og Schwenke innrømmer at de gjorde en feilvurdering i går. Der raset ble utløst er terrenget rundt 45 grader bratt.

– Når det går et skred, har det skjedd en feilvurdering. Men på veien opp anså vi det som sikkert, sier Østgård.

– Vi har gått her utallige ganger før, og er veldig godt kjent. Det er hit vi drar når vio er usikre på forholdene ellers, sier Østgård.

Minnestund

Sammen med Schwenke berømmer han turgåerne som hjalp til hjelpemannskapet som raskt var på plass.

– Vi vil rette en stor takk, spesielt til han som startet med å grave fram Jan Tore som vi ikke har fått tak i. Det kom flere frivillige til etter hvert, og vi fikk veldig god behandling av hjelpemannskapene som var ekstremt raskt på plass, sier Østgård.

I kveld er det en minnestund ved Skihuset på Kvaløysletta. Skjærvik var en sentral skikkelse i Kvaløysletta Skilag, og nestleder i Troms idrettskrets.

54-åringen etterlater seg kone og to sønner.

TILBAKE PÅ STEDET: Thomas Schwenke og Hallvard Østgård var mandag tilbake på skredområdet. Foto: Ronald Johansen, iTromsø Foto: Ronald Johansen
BESØKTE SKREDOMRÅDET: Vennene av avdøde Jan Tore Skjærvik var mandag samlet der dødsskredet gikk i går. Foto: RONALD JOHANSEN