Museet har ikke rom til å huse det 24 meter lange skjelettet. Derfor har skjelettet stått på museet Kaikykokan som ligger i den japanske byen Shimonoseki. Tromsø Museum har en låneavtale med det japanske museet. I går var Tomoaki Nakao, borgermester i byen Shimonoseki, på besøk i Tromsø for å skrive under på en låneavtale som sikrer dem skjelettet i fem nye år.

– Vi er veldig glad for at vi får muligheten til å fornye låneavtalen. Vi har hatt blåhvalskjelettet på utstilling siden 2001. Så langt har tolv millioner mennesker vært innom og sett på det, sier den stolte borgermesteren.

Sjelden skatt

Tromsø Museum kjøpte skjelettet helt tilbake i 1886. Blåhvalen ble fanget utenfor kysten av Finnmark. Det viste seg å være en åtte år gammel hunnhval. Karl Frafjord, instituttleder for naturvitenskap Universitetet i Tromsø, mener skjelettet er en sjelden skatt.

– Det finnes bare 21 blåhvalskjeletter i verden og Tromsø Museum er heldig som eier ett av dem. Blåhvalen er det største dyret som noen gang har eksistert på jorda. Den kan oppnå en lengde på 30 meter og veier over 150 tonn. Til sammenligning er et vanlig Boeing 737 fly «bare» 70 tonn, forteller Frafjord.

Han har selv besøkt skjelettet to ganger på museet i Japan. Instituttlederen synes det er bra at museet kan ha blåhvalskjelettet på utstilling, når Tromsø Museum ikke har mulighet til å huse det.

– Jeg syns at museet har tatt vare på skjelettet vårt på en flott måte. Det er godt å se hvor stolt de er over å ha det, sier Frafjord.

Har ikke plass

Tromsø Museum håper de en gang kan få skjelettet tilbake til Nord-Norge. De satser på at et nytt bygg med plass til gigantskjelettet skal bli en realitet de kommende årene.

– Vi ønsker selvfølgelig å kunne huse dette enorme skjelettet selv en gang, men fram til det skjer er det bra at folk har mulighet til å se det. Det skal ikke stues vekk på et lager i Tromsø, sier Frafjord.

Direktøren for Tromsø Museum, Marit Anne Hauan er enig med Frafjord og retter stor takk til borgermesteren av Shimonoseki og resten av den japanske delegasjonen.

– Vi fornyer gledelig låneavtalen med museet Kaikokan i fem nye år. De har vist oss at de tar godt vare på det, sier direktør Hauan.