Senterpartiet i Tromsø sliter med en intern strid som er utløst av det vi ikke finner annet ord for enn et kupp under nominasjonsmøtet før kommunevalget til høsten. Tromsø Senterpartis «dronning» gjennom mange år, Ann Sissel Enoksen, ble regelrett kastet av nominasjonsmøtet der majoriteten av deltakerne åpenbart hadde lagt en strategi som gikk ut på å kvitte seg med Senterpartiets fremste kvinne gjennom en årrekke.

Det var velkjente Sandra Borch og Marlene Bråthen som hadde regien på kuppet. Det blir alltid støy rundt Sandra Borch i politiske prosesser. Helt siden hun kom inn som leder av Senterungdommen har det periodevis stormet rundt henne. Hun har fremstått selvstendig og uredd. Ja, hvem husker ikke hvordan hun gikk i klinsj med Liv Signe Navarsete da hun satt i lederstolen i Senterpartiet og var en meget fremtredende statsråd. Sandra Borch er et av Norges mest kjente politiske navn fordi det til stadighet blir heftige diskusjoner rundt henne – ikke bare om politikken, men fremgangsmåten hun ofte benytter.

Det er nødvendigvis ikke negativt at hun går løs både på politiske saker og politiske prosesser på en måte som vekker debatt. I det perspektivet er det ikke overraskende at hun gikk i bresjen for det kuppet som skjedde på nominasjonsmøtet i Tromsø Senterparti. Og det er heller ikke overraskende at det er hun, og ikke Senterpartiets politikk som kommer i fokus.

Nå skal det sies at det opprinnelig fastsatte nominasjonsmøtet i Tromsø Sp ble utsatt fordi det opprinnelige forslag til nominasjonsliste før kommunevalget til høsten bar preg av et slektstre for familien Enoksen. Blant de ti første på lista var det et overveiende flertall av medlemmer av Ann Sissel Enoksens familie. Sandra Borch var i utgangspunktet ikke med på listeforslaget. Hele forslaget til nominasjonsliste skapte regelrett oppstandelse i deler av Senterpartiet, ja så sterke var reaksjonene at Sandra Borch og Marlene Bråthen i det stille planla et kupp i form av en alternativ liste.

Denne lista skapte naturlig nok stor oppstandelse under møtet. Ja, regelrett forbannelse i deler av medlemsmassen. Ann Sissel Enoksen har karakterisert den som et bakholdsangrep. Angrepet var så overraskende og så hardt at en dreven og sindig lokalpolitiker som Nils Aarsæther, som var nominasjonsmøtets ordstyrer, rett og slett forlot møtet. Noen klarere markering av splittelsen i Tromsø Senterparti er ikke mulig å oppdrive.

Tromsø Senterparti har ikke vært av de mest betydningsfulle partiene i Tromsø-politikken de siste tre årene. Før den tid var partiet langt mer betydningsfullt for å sikre det rødgrønne flertallet. Vi er redd partiet ikke står veldig sterkt rustet til den forestående kommunevalgkampen med den splittelsen som preger partiet i øyeblikket – og som garantert kommer til å vare ved i lang tid fremover. Selv om Sandra Borch & Co vil påberope seg å ha opptrådt i tråd med demokratiske spilleregler i forbindelse med nominasjonsmøtet, er det et spørsmål om ikke spillereglene er trukket litt vel langt denne gang. Den striden dette har skapt, vil garantert vare ved inn i kommunevalgkampen og skape trådt føre for partiet.

Senterpartifolk vil neppe glemme nominasjonskuppet med det første, og et splittet parti er aldri et godt utgangspunkt for en valgkamp, selv om Sandra Borch nok vil evne å skape nye overskrifter og ytterligere oppmerksomhet både rundt sin egen person og Senterpartiet.

«Striden i Tromsø Sp vil garantert vare ved inn i kommunevalgkampen og skape trådt føre for partiet.