Det er folksomt ved hovedinngangen til sykehuset. Sola skinner på både pasienter og besøkende som har tatt seg en tur ut for å puste inn den friske, røykfrie luften. Slik skulle det i alle fall vært, for etter 1. juli har det vært forbudt å røyke her. Likevel kjennes lukten av tobakk på lang avstand, og røykerne står her som før. I røykebua, langs taxiholdeplassene og rundt askebegrene. Noen står like under siltene med ”røyking forbudt”. Andre har pliktskyldig tatt turen over på andre siden av vegen.

Les også: "Dette er de nye lovendringene"

– Ja, vi sitter nå her, humrer Merethe Robertsen.

Sammen med Elin Konst har hun satt seg på betonggjerdet utenfor inngangen.

– Jeg var overrasket da jeg kom hit. Jeg trodde det skulle være forbudt å røyke her, men folk står her akkurat som før. Det har jo ikke skjedd noe som helst! utbryter Konst.

Røykernes ansvar

Kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Marit Einejord, mener at det i stor grad er røykernes ansvar å etterfølge reglene.

Les også: "Elevene reagerer på tobakksforbud"

– Vi har ingen myndighet til å fjerne de som står og røyker ved hovedinngangen.

Hun forteller at røykebua skal flyttes neste vår på grunn av bygging. Dessuten skal større skilt som viser forbudet på plass, og askebegrene skal flyttes.

- Dere kommer ikke til å vurdere kraftigere tiltak?

– Nei, vi har ingen vakter som passer på. Det er et problem at røykerne viser så lite respekt for forbudet, men det er i høy grad deres eget ansvar å følge reglene. Vi bare tilrettelegger for at det kan skje.

Likevel står det på helsedirektoratet sine nettsider at det er de som eier eller leier bygningen som har ansvaret for at røykeforbudet overholdes.

Tenk på pasientene

Foreløpig ser det ikke ut som om forbudet affiserer røykerne noe særlig. Selv om de fleste hadde fått med seg forbudet ble iTromsøs reporter stort sett møtt med unnskyldende smil og hoderisting.

- Det er klart vi står her når det ikke er skiltet eller noen ting, forklarer Elin Konst.

Selv om damene mener de godt kan flytte seg, så har de likevel ikke noe til overs for forbudet. Merethe Robertsen tenker mest på pasientene.

- Tenk på de i rullestol som må ut på vinteren for å røyke. Hvor langt skal de dra?