Dagens rett er hentet fra Thailand og finnes bokstavelig talt i tusenvis av varianter. Alle som har vært i Thailand har sett at alle restauranter har ”kylling i grønn karri og kokosmelk” på spisekartet.
Ikke så rart – her samler man styrke, varme, kraft og sødme til en særdeles vellykket kombinasjon.
For oss nordpå er dette en rett som er enkel å lage og enkel å handle til (alle ingredienser finnes å kjøpe i Tromsø).
Grønn Thai-kylling
3 kyllingbryst
1 stor gulrot
½ gul løk eller 3-4 vårløk
½ stor squash
Skjæres i grove terniger og freses i neutral olje i en wok eller stor stekepanne. Når løk og kylling har fått farge og er gjennomstekt legger man i
2 finhakkede fedd hvitløk
2 finhakkede stilker koriander (med rot, stilk og blader)
2 finhakkede stilker thailandsk eller vanlig basilikum
2 strimlede blader fra bergamott. (Finnes å kjøpe på eksotiske matbutikker).
1 cm finhakket ingefær (eller enda bedre: galangalrot)
Eksprimenter
Rør rundt i woken et halvt minutt mens hvitløken får litt farge.
Nå kommer vi til krydringen – og her vil jeg oppfordre deg til å eksperimentere litt. Hvitløk og urter – som du allerede har brukt – er basen, nå kommer spissingen. Smak deg gjerne fram og blir det ikke bitt nok i sausen – ha i mer av det du savner.
2 - 3 ts grønn karripasta
2 – 3 ts sambal oelek
½ ts chilipulker (eller knust tørket chili)
Kraftig og sterk
Når du har rørt rundt et par ganger heller du over
1 boks kokosmelk
Soya, salt og litt sukker
La koke i cirka en halv time. Smak underveis og ha i mer av det du mener mangler. Smaken skal være kraftig og sterk, men samtidig balansert med det søte i kokosmelka. Om du ønsker å bli mer indonesisk i smaksvei – og dessuten få jevnet sausen litt – kan du klikke en stor spiseske peanøttsmør oppi.
Server det hele med ris, ferske korianderblader og en god lys øl.
Vel bekomme!