Vilhelm Lange er tippoldebarn av skolestyrer Ulrik Fredrik Lange (1808–1878) som skonnerten er oppkalt etter. Det var Vilhelm Lange som oppdaget at denne viktige delen av Tromsøs sjøfartshistorie nå er forsvunnet. Det kom fram da han oppsøkte Tromsø Skipperforening hvor maleriet skulle befinne seg.

Kassert?

– For et par år siden fikk jeg det for meg at jeg gjerne skulle sett maleriet ved selvsyn, og om mulig få tatt et godt fotografi av det. Jeg henvendte meg til Skipperforeningen, men da sa de at de ikke kunne se at de hadde maleriet, og de gikk ut fra at det var blitt avhendet i forbindelse med at foreningen flyttet ut av sine gamle lokaler for noen år siden – eller enda verre, at det var i så dårlig forfatning at det var blitt kassert, sier Lange til iTromsø.

Sjøfartshistorie

Han ble klar over skipets eksistens i studietiden da han kom over et brev fra 1853 fra skipets eier, handelshuset P. Hansen & Co, til sin tippoldefar. Der ba de om tillatelse til å kalle opp skipet etter ham, noe de naturlig nok fikk.

Da skipet ble sjøsatt i 1852 fikk det stor betydning for Tromsø. For første gang kunne byens kjøpmenn selv frakte sine varer sørover, og det var kjøpmennene som hadde tatt kostnadene ved å bygge skipet. Tidligere hadde de stort sett vært nødt til å sende varer sørover med utenlandske skip.

Leter fortsatt

– Jeg kan ikke helt slå meg til ro med at maleriet kan være kassert. Selv med noen skrammer her og der ville det vel være tydelig at dette maleriet er en viktig del av Tromsøs sjøfartshistorie. Jeg vil helst tro at maleriet har overlevd og er kommet i privat eie. Men jeg tror jeg nå har forsøkt alle muligheter til selv å spore det opp, fortsetter Lange.

Han ønsker derfor å komme i kontakt med noen som kan fortelle ham hva som har skjedd med maleriet.

Kilder: Vilhelm Lange, Lokalhistoriewiki.no

TIPPOLDEFAR: Vilhelm Langes tippoldefar, Ulrik Fredrik Lange, bodde i Tromsø mellom 1833 og 1849 og satte sitt preg på byen. Det er langt fra tilfeldig at den første skonnerten som ble bygd her i byen ble oppkalt etter ham, ei heller at «Tvergaden», hvor han hadde sitt virke som skolestyrer ved Tromsø Middel- og Realskole, nå heter Fredrik Langes gate. Foto: Foto: Ukjent/ Harbitz: Kongsbakken gjennom 150 år