Musikkfestivaler over hele landet har avlyst årets festival. I Tromsø har Bukta og Rakettnatt sett seg nødt til å vente med musikk og stemning til neste år.

Etter et medlemsmøte på søndag ble gjengen bak Karlsøyfestivalen enige – det blir festival; en digital festival.

Les også: Rakettnatt og Buktafestivalen avlyst: – Veldig trist når man har jobbet for noe i et helt år

– Jeg vet ikke om noen festivalen som har hatt gjort dette ordentlig før i Norge, så vi er litt spente. Tanken er at det er ikke noe farlig hvor du er, men hvem du er sammen med som er viktig – analogt eller digitalt. Det vi ønsker er å få en rå, organisk opplevelse, og å få den spesielle stemninga som er på festivalen ut gjennom skjermen, forteller festivalkoordinator, Øyvind Brungot Dahl.

– Hvordan skal dere få til det?

FERSK FESTIVALKOORDINATOR: Øyvind Brungot Dahl er Karlsøyfestivalens festivalkoordinator. Hans første år som sjef blir annerledes en planlagt. – Jeg er glad i utfordringer, og jeg er datanerd, så den biten er jeg heldigvis trygg på, sier Dahl som har sendt oss en fersk selfie fra Grønland i Oslo.

– Vi må ha veldig god lyd for det første. Målet er å gi en live opplevelse, og da må vi ha samme lyd som på konserter. Det skal også bli mulighet for å gi bandet umiddelbare reaksjoner mens de spiller, men det vet vi ikke helt hvordan vi løser det ennå. Det blir selvsagt en annen opplevelse, men vi skal forsøke å komme så nær live-følelsen som mulig.

Mer enn bare musikk

Festivalprogrammet går over seks dager, fra 3. til 9. august, og består av konserter, dans, barneprogram, workshop og kunstutstillinger. Noe vil bli spilt inn på forhånd, mens konserter og andre eventer vil foregå live –enten det er fra Oslo, Karlsøya eller Bergen.

Les også: Karlsøy Prestegaard med singel etter 26 års stillhet: – På en liste i den forbudte by Saratov står det Nansen, Quisling og Stein J. Ellysef Olsen

– Karlsøyfestivalen er mer enn bare musikk. I år skal vi også ha live-intervjuer og live-reportasjer. Vi ønsker å kjøre samme back-drop og samme stil på alle konserter. Så vi må sende rundt grafikk og materiell, og koordinere de ulike stedene. Dette er nytt for oss også, men vi skal få uttrykket og flyten til etter å ha tenkt litt på det.

Datanerd

Den ferske festivalkoordinatoren fra Oslo har vært på Karlsøyfestivalen hvert år siden han i 2004 holdt et foredrag der. I perioder har han også bodd på Karlsøya.

– Jeg elsker den øya. Det er noe med stemninga og folka der, og roen og kjærligheta som er der ute. Det er det vi må forsøke å formidle gjennom skjermen. Vi skal gjenskape følelsen av å springe fram og tilbake og se band etter band etter band. Det blir en utfordring, men jeg er informatiker og en datanerd som elsker det digitale formatet. Så den biten er jeg heldigvis trygg på.

Les også: Karlsøyafestivalen bytter ut ledelsen

Selv om Dahls første år som festivalkoordinator ble annerledes enn forventet, mener han det er mange positive sider også ved å ha en digital festival.

– Det åpner mange muligheter ved at man ikke er på samme sted. Da kan man plutselig være i Chicago eller Palestina og delta på eller opptre på festivalen. Det er også en veldig miljøvennlig måte å gjennomføre en festival på, noe som passer vår profil. Så det er mulig at dette er noe vi vil jobbe videre med, og at det kanskje blir både analog og digital festival til neste år.

«Mot strømmen»

Den digitale festivalen blir gratis, med muligheter for donasjoner som går direkte til artistene. Alt skal sendes via Facebook og festivalens hjemmeside.

– Vi vil gjerne at noen får betalt som avtalt, og det gjelder både musikere og kunstnere. I tillegg vil publikum få mulighet til å donere penger under festivalen, som vil gå direkte til artisten. Jeg kjenner mange kunstnere og musikere og vet at det er de som sliter mest økonomisk nå. Jeg har ikke fått snakket med alle artistene ennå, men de jeg har snakket med virker veldig positive og er glade for at det blir festival.

Les også: Lager «festival med mening» for 20. år på rad

Temaet for festivalen skulle egentlig være opprør. Da koronakrisa kom, følte festivalen at temaet ble på siden av det som skjedde i verden.

– Vi mente at det er viktigere å komme sammen, og har endret temaet til «Mot strømmen». Festivalen er jo kjent for å gå litt mot strømmen, og nå går vi også mot strømmen med at vi gjennomfører festivalen – selv om det må bli digitalt. Og så vil jo festivalen strømmes, så temanavnet kan ha mange betydninger.