Mellom 19. mai og 7. juni 1940 var Bispegården i Tromsø Norges regjeringsbygning. De sørlige delene av Norge var allerede okkupert av tyskerne, og både Kong Haakon, kronprins Olav og hele regjeringen Nygaardsvold befant seg i nord, helt til de 7. juni evakuerte til England. Denne perioden markeres i år - 75 år etter - ved at H.K.H. Kronprins Haakon besøkte blant annet Bispegården.

Portretter

Der fikk han muligheten til å møte blant annet portrettfotograf Bodil Enga (97). Da regjeringen skulle til England manglet flere av dem pass. Det ble Engas oppgave å ta passfotografier av dem.

– Jeg var fotograf hos Christian Hansen og fotograferte de av regjeringsmedlemmene som ikke hadde pass. Jeg husker særlig utenriksminister Halvdan Koht, og jeg husker at jeg fotograferte dikter Nordahl Grieg, forteller Enga selv.

– Det var vanlig portrettfotografering, og jeg gjorde så godt jeg kunne. Jeg tok meg nok litt ekstra tid siden vi var i den situasjonen vi var i.

Hemmelig

H.K.H. Kronprins Haakon satte pris på å høre Engas beretning om fotograferingen under sitt besøk.

– Alt var topp hemmelig selvfølgelig, slik at det ikke skulle komme ut hvem som var i byen, og hun fortalte at hun var veldig opptatt av hvordan hun skulle holde den informasjonen for seg selv, slik at regjeringen og medarbeiderne deres skulle være så trygge som mulig. Det var fint å høre, sa Kronprinsen etter møtet.

- Til å tie ihjel

Enga selv opplevde ikke oppdraget som spesielt ærefullt.

– Jeg gjorde bare jobben min, jeg følte det ikke som noe spesielt ærefullt. Jeg var litt nervøs, men jeg gjorde jobben min så godt jeg kunne, og jeg tror jeg gjorde en god jobb.

– Var det mye hemmelighetskremmerier rundt fotograferingen?

– Ja, visst var det det. Alt var til å tie i hjel. Man kunne kanskje ha lyst til å briefe med det, men det var forbudt. Jeg fortalte det ikke en gang hjemme., sier hun.

Enga så også den britiske krysseren «Devonshire» - som skulle frakte Kongen, Kronprinsen og regjeringen over til England - gli ut fra kai i Tromsø 7. juni 1940.

– Jeg husker at jeg tenkte at jeg håpet de kom seg vel fram. Jeg tenkte: Gud være med dem, forteller hun.

Historie

Bodil Enga opplevde okkupasjonen av Norge som skrekkelig, og minnes tiden godt:

– Jeg følte det helt inn i margen. Jeg syntes alle de fem årene med okkupasjon sved. Jeg klarte nesten ikke å bære over med det - så fælt syntes jeg det var at Norge var okkupert, forteller hun.

Hun er glad for at historien om tiden i Tromsø kommer fram og belyses.

– Nord-Norge glemmes så ofte, sier hun.

– Spennende

Under Nord-Norges-besøket i forbindelse med 75-årsmarkeringen av Kong Haakons og Kronprins Olavs opphold i Troms og flukt til England, har H.K.H. Kronprins Haakon besøkt både «Trangenhytta» i Balsfjord, Storsteinnes og Malangen. Bispegården var siste punkt på programmet.

– Det har vært spennende å følge historien rundt de dramatiske dagene for 75 år siden. Når man ser tilbake kan man tenke at det var opplagt at det var riktig valg å reise til England, men når man sto midt oppi det var det nok ikke så veldig greit å se akkurat hva som var det rette. Det var en av de tingene som ble framhevet her på Bispegården, det at Kongen hadde en samtale med biskopen der han spurte hva biskopen syntes om at de skulle dra til England. Da hadde Kongen sagt at han var så redd for hva Norge syntes om den avgjørelsen. Det tynget dem nok litt, og særlig Kongen. Denne samtalen visste jeg ikke om fra før, fortalte Kronprinsen etter besøket.

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme satte stor pris på besøket på Bispegården.

– Det er stort og gjevt å bli lagt merke til, og det er fint å markere de store og viktige historiske tingene som skjedde her. Jeg vil tro at det for Kronprinsen også er spennende å komme nært egne røtter og historie, uttalte han.

MINNES: Fotograf Bodil Enga (97) minnes når hun fikk oppdraget å portrettfotograferer regjeringsmedlemmene før de skulle evakuere til England med krysseren "Devonshire". Foto: Tom Benjaminsen
BESØK: H.K.H. Kronprins Haakon fikk besøke Bispegården - stedet som fungerte som Norges regjeringsbygg mellom 19. mai og 7.juni i 1940. Biskop Olav Øygard satte pris på besøket. Til høyre ordfører Jens Johan Hjort. Foto: Tom Benjaminsen
BESØK: H.K.H. Kronprins Haakon fikk besøke Bispegården - stedet som fungerte som Norges regjeringsbygg mellom 19. mai og 7.juni i 1940. Biskop Olav Øygard satte pris på besøket. Foto: Tom Benjaminsen