Tidligere andelseiere i konkursrammede Tomasjord Amfi borettslag får ikke kjøpe sine leiligheter tilbake til rabattert pris som forventet og utsettes dermed for ny spekulativ utbyggeradferd.

Med daglig leder Ola Emil Heggset i selskapet Breidablikk Eiendom AS som kilde melder avisen iTromsø 23.09.2014 at kjøperne av eiendommen etter konkursrammede Tomasjord Amfi borettslag ikke lar seg skremme fra å fortsette med borettslag. Dette er neppe den reelle grunn til valget av borettslag som selskapsform.

Tidligere andelseiere i Tomasjord Amfi borettslag har etter konkursen rett til å fortsette sine leieforhold på ubestemt tid. Husleien er fastsatt til gjengs leie og slik vil det fortsatt være, selv om Ola Emil Heggset allerede har ringt rundt og fortalt til tidligere andelseiere at de må forberede seg på å betale markedsleie. Det Heggset nå bør ta høyde for, er at tidligere andelseiere som har organisert seg i foreningen Tomasjord Amfi Interesse, ikke nødvendigvis er lettskremte, de heller.

Jeg ser at Heggset uttaler at de nye eierne ønsker å komme til enighet med de av de tidligere andelshaverne som har uttrykt ønske om å kjøpe leilighetene de bor i. Det virker lite troverdig at man tar en ringerunde for å spørre om noen vil kjøpe andel i et nytt borettslag uten noen som helst forutgående skriftlig informasjon. Verken styret eller medlemmene i interesseforeningen ante noe om at det allerede i april var stiftet to nye borettslag for å ta over eiendommene. Det Heggset snarest bør gjøre, er å sammenkalle tidligere andelseiere til orienteringsmøte, eventuelt gi en fyldig skriftlig orientering om de nye eiernes planer for eiendommene. Tidligere andelseiere må samtidig kunne forvente å bli orientert om hvordan deres leierettigheter vil bli respektert og etterlevd, både på kort og lang sikt.

Slik situasjonen nå er, kan man lett få inntrykk av at de nye eierne ikke ser det som nødvendig å behandle tidligere andelseiere med respekt. Jeg håper at jeg tar feil, men det ser for meg ut som at man har valgt borettslagsmodellen ene og alene i den hensikt å fravriste tidligere andelseiere den rett som de ville hatt til 20 % rabatt ved salg av seksjonerte leiligheter. Altså, de nye eierne ser ut til å styres av en grådighetskultur.

For alt jeg vet, kan det være flere grunner til de skremsler som Heggset nå utsetter tidligere andelseiere for. Jeg tenker på eiendommenes tekniske tilstand som tidligere andelseiere, og ikke minst styret i interesseforeningen, kjenner meget godt og som de nye eierne ble orientert om i møte før datoen for overtakelse fra konkursboet. Det gjenstår å se om salgsprospektene vil inneholde informasjon om alle kjente mangler som gjelder helse, miljø og sikkerhet.