Jeg elsker kveite. Med unntak av skrei er det fisken jeg lager aller helst og aller mest.
Saftig, fast og velsmakende – og mulig å variere i hardt nær det uendelige.
I ukas kveiteoppskrift skal vi bruke kveitefilet, men man kan også bruke kveiteskiver om man ikke får fatt i fileten. Det er imidlertid viktig at man får et tjukt nok stykke.
Vi serverer kveita sammen med brassert fennikel og gulrot – og en nydelig selleri- og persillerotmos.
Bakt kveitefilet
150 g kveitefilet per person
1 gulrot per person
1/2 fennikel per person
1 glass tørr hvitvin
2 ss godt smør
Salt, pepper, tørket estragon
Artikkelen fortsetter under bildet
Skrell gulrøtter, del de på langs og kutt i biter på fem cm. Puss og kutt fennikel i båter. Fjern de groveste bitene av rota – men ikke alt, rota holder båtene sammen.
Smelt smør i en langpanne eller stor stekepanne og fres fennikel og gulrøtter til de får litt farge.
Skyv grønnsakene til side i panna og legg i kveitefilet i helt stykke med kjøttsiden ned. Fres i to-tre minutter til det er dannet seg en fin stekeskorpe.
Snu fisken, hell på vinen, strø på krydder og sett inn hele panna i ovnen på cirka 200 grader. Stek til grønnsakene er myke og kveita er fast – det tar cirka 18–20 minutter.
Artikkelen fortsetter under bildet
Lun mos
100 g sellerirot per person
100 g persillerot per person
1 melen potet per person
Smør, matfløte (eller kokosmelk!), salt og pepper
Artikkelen fortsetter under bildet
Skrell rotfruktene og potetene. Del i mindre biter og kok disse møre i vann. Mos med en «stamper» og bland inn smør, fløte og krydder.
Kjør deretter mosen med en mikser slik at den blir fluffy og helt slett.
Selleri og persillerot er søte grønnsaker, så vær obs på dette om du velger å bruke kokosmelk.
Legg en klikk mos på tallerkenen, legg et kveitestykke oppå – dekorer med gulrøtter og fennikel.
I glassene vil en fransk chardonnay-vin eller en pouilly-fumé passe utmerket. Vinen må være litt kraftig for å hamle opp med kveitefettet.
Vel bekomme!