LUNHEIM: Egg er sunt og godt, men det kan gjerne bli litt for mye av det gode i forbindelse med påsken. Da kjøper vi gjerne egg nok til å fôre et fotballag ...
Hva med å lage ovnsbakt omelett med eggene som ble til overs?
En rett som både er lett å lage – og lett å spise. Og som kan kombineres med det du måtte ha i kjøleskapet eller fryseren.
Ovnsbakt omelett
7 dl helmelk
6 egg
1,5 ss hvetemel
Salt, pepper
Kok opp melka. Dette er viktig, ellers blir omeletten boblete. La melka bli lunken før du går til neste skritt som er å røre ut melet i 2–3 ss melk. Pass på slik at det ikke klumper seg.
Rør inn eggene og hell over resten av melka. Strø over salt og pepper.
Smør en stor eller to små ovnsfaste former. Hell eggeblandingen i formen slik at røren når 2/3 opp på kanten.
Stek i 220 grader i 20–25 minutter. Om du liker omeletten luftig og litt løsere steker du den kortere – liker du den fast steker du den lenger.
Når omeletten blir lunken og får satt seg litt dekker du den med valgfri stuing – eksempelvis en av disse to:
Reker og røkt laks
1–2 ss smør
2 ss hvetemel
2–3 dl helmelk eller fløte
100–150 g pillede reker
100–150 g røkt laks
1 bunt dill
Salt, pepper
Smelt smør og rør inn hvetemel. Hell over melka – litt om litt. Rør rundt med visp slik at det ikke blir klumper i stuingen. Kok opp og la surre i tre-fire minutter. La stuingen kjøle seg litt før du rører inn reker, hakket røkt laks og krydder.
Kantarellstuing
200 g kantareller (ev. annen smaksrik sopp)
1–2 ss hvetemel
2 dl helmelk eller fløte
1 bunt persille
25 g revet parmesan
Smør, salt, pepper
Legg sopp i en varm panne. Om soppen er tørr kan du helle over to ss vann. La soppen svette ut væsken, og vent til den begynner å «kneppe».
Da legger du i to ss smør og hvetemel og rører rundt. Hell over melka litt etter litt og rør rundt slik at melet løser seg.
La det hele surre i tre-fire minutter før du rører inn hakket persille, parmesan, salt og pepper.
Drikke til omelett? Jeg drakk øl til disse, mens mitt bordselskap drakk hvitvin.
Vel bekomme!