De to godt voksne maratonløperne skal neste vår gjennomføre Pilegrimsreisen til Santiago de Compostela gjennom 19 maraton på 19 dager.

– Ideen fikk jeg etter å ha gått pilegrimsreisen over tre sommerferier sammen med kona mi. Over et glass vin den siste kvelden i fjor sa jeg til henne at det var leit å være ferdig. Da var tanken sådd, forklarer 59-åringen.

Sikter på 500.000 kr.

Med seg til Spania får han treningskompis Jon-Geir Iversen.

Sammen håper de to spreke løperne å samle inn en halv million kroner til Kirkens Bymisjon med stuntet.

– Ann Karina Sogge (daglig leder i Bymisjonen, journ.anm.) sa at jeg kom til å få inn 200 kroner og de kom jeg til å donere selv. Nå har vi fått på plass 130.000 kroner, sier Dahl fornøyd.

Blant annet har Sparebanken Nord-Norge bidratt med 50.000 kroner fra sitt gavefond. Nå selger man muligheten til å kjøpe en av de 19 etappene. Bedriftene som har kjøpt de tre siste etappene vil stille med egne folk på de aktuelle etappene.

– Banken har sagt at de stiller med fem løpere, sier Dahl med et smil.

I Kirkens Bymisjon er man takknemlig for støtten.

– Penger er alltid viktig for oss for å kunne drive dette arbeidet. Samtidig er dette også galskap. I jobben vi gjør her så er det mye galskap, sier John Emil Richardsen i veldedighetsorganisasjonen.

Alf Dahl var aldri i tvil om hvem han ønsker å donere pengestøtten til.

– Jeg har lært Bymisjonen å kjenne gjennom de ti siste årene. Moren min, den yngste datteren min, venninner til mamma og kona mi har gjort ting for Bymisjonen. Jeg tenker at det er den bedriften i Tromsø som enklest oppnår støtte, sier Alf Dahl.

Bekymrede mødre

Mens Dahl prøver å få inn mer midler til stuntet, er Jon-Geir Iversen ansvarlig for at man er godt nok forberedt sportslig.

– Vi må trene enda smartere. Jeg må parkere bilen helt og komme meg på jobb på en annen måte. Vi må forsake lettvinte løsninger, erkjenner Iversen.

Dahl påpeker at førsteetappe over Pyreneene tilsvarer en tur opp og ned Tromsdalstiden med en påfølgende halvmaraton.

– Det blir ikke noe softis og pizza akkurat, sier han.

– 19 maraton på 19 dager, noen vil si at det er på grensen til uforsvarlig?

– Moder’n sier det, sier Dahl.

– Min mor også. Vi begge har vært i løpemiljøet i Tromsø i mange år og har trent bra de ti siste årene. Det er grunnlaget for at vi tror vi klarer det. Vi må enda øke 50 prosent for å komme i mål med dette prosjektet, sier Jon-Geir Iversen.

Vil ha forskning

Han forteller at man også er i dialog med aktører rundt en forskning på løpsprosjektet.

– Vi skal presse kroppen kjempemye og skal nesten opp på treningsmengdene til en toppidrettsutøver i ungdomsårene. Vi ønsker å se på effektene av det med tanke på for eksempel oksygenopptak, sier 50-åringen.

På Midnight Sun Marathon i dag håper han å løpe på 2 timer og 49 minutter. Dahl vil ikke avsløre sin ambisjon for rekordløpet i Tromsø.

I Spania blir tempoet lavere.

– Vi skal løpe på lav sone der vi kan prate, lover Jon-Geir Iversen.

Ingen hvilepause

Duoen gjør unna sisteetappen i Spania tre dager før neste års Midnight Sun Marathon. Den skal selvsagt løpes.

– Det blir egentlig den skikkelige ”grand finale”, sier Dahl.

Og to måneder senere?

– Da løper vi Veteran-VM i Lyon i Frankrike. Som 60-åring blir jeg yngst i min aldersklasse igjen, sier Alf B. Dahl med et smil.

STØTTE: Christian Larsen, Sparebank1 Nord-Norge og Vibeke Olsen og Jon Emil i Kirkens Bymisjon er glade for at Alf Dahl og Jon Geir Iversen løper til inntekt for dem. Foto: Jorund Wessel Carlsen