Dette kommer fram i en pressemelding sendt ut av Nordahl selv.

– Bakgrunnen for dette valget er at det siste året har vært et svært krevende år med store utfordringer knyttet til tidkrevende interne prosesser i tilknytning til nominasjonene i to av lokallagene i Troms Sp: Tromsø og Gratangen, som fylkeslaget har vært nødt til å håndtere, skriver hun i pressemeldingen.

– Uholdbar situasjon

Nordahl forklarer videre at dette har ført til en uholdbar situasjon internt i fylkespartiet.

– Denne krevende situasjonen har jeg som fylkesleder forsøkt å håndtere så godt som mulig sammen med fylkesstyret og generalsekretæren i partiet. Dette har over tid ført til en helt uholdbar situasjon internt i fylkespartiet som gjør at jeg som fylkesleder velger å gå av med umiddelbar virkning, skrives det.

- Noen ganger så kommer man til et punkt der nok er nok. Dette har vært et svært krevende år med store utfordringer knyttet til interne prosesser i tilknytning til nominasjonsprosessene i Tromsø og Gratangen. Prosessene er nå sluttført, men dette har vært ekstremt tidkrevende for meg som leder, og førte til en uholdbar situasjon for meg i fylkesstyret, sier Nordhal til iTromsø.

- Videre vil jeg fortsette å stille opp for partiet og jeg ønsker partiet lykke til videre. Jeg står fortsatt på andreplass på nominasjonslista til fylkestinget, men går altså av som fylkesleder.

Håndteres videre av fylkesstyret

Mandag skal Nordahl ha informert fylkesstyret om at hun trekker seg, og det blir dermed opp til fylkesstyret hvordan utfordringene i partiet skal behandles i fremtiden.

– Det gjenværende fylkesstyret får nå ta stilling til hvordan denne situasjonen skal håndteres videre, avslutter Nordahl.

Mandag kveld ble det sendt ut en pressemelding fra første nestleder i Troms Senterparti, Svein Leiros.

- Styret tar Irene Lange Nordal sin beslutning til etterretning og beklager dette.

Videre skrives det at det er Svein Leiros som vil fungere som fylkesleder fram til ny fylkesleder er valgt.

- Når dette vil skje vil fylkesstyret avklare nærmere ved et senere tidspunkt.

- Feigt

Nordahl startet 1. april i år som regional samfunnskontakt i konsernet SalMar Nord - som driver med oppdratt av laks.

Ann-Sissel Enoksen, førstekandidat i nyoppstartede By- og Landlista i Tromsø, trodde først Nordahls avgang skyldtes den nye jobben.

Enoksen var en sentral del av uenighetene i lokallaget i Tromsø, og ble i mai ekskludert fra partiet.

- Jeg tenkte at det var naturlig, siden hun har gått over i ei sentral stilling i laksenæringen og at man der kan møte på både inhabilitets- og loyalitetshensyn, samtidig som det ville bli krevende, sier Enoksen.

Hun ble derfor overrasket da hun så årsaken som Nordahl oppgir.

- Irene er en erfaren politiker, hun er en tungvekter. Med vervet hun har tatt på seg følger det også en del plikter, blant annet at vedtekter og retningslinjer følges. Når hun argumenterer med tidkrevende, interne prosesser for at hun trekker seg, så tenker jeg at dette er hennes jobb - det å påse at ting utføres på riktig måte, sier Enoksen.

Hun opplever det som merkelig at Nordahl "skylder på" to lokallag for at hun trekker seg.

- Jeg vil ikke spekulere i om det er andre grunner til at hun trekker seg, men jeg synes det blir feigt å bruke oss som ammunisjon. Selvfølgelig har det vært tungt i partiet, det har det vært for oss alle, sier hun.

Irene Lange Nordahl avviser at avgangen har noe som helst med hennes nye jobb å gjøre.

- Det har vært ekstremt krevende prosesser både i Tromsø og i Gratangen. Det har vært tidkrevende - det har vart i ett år. Vi har forsøkt å håndtere situasjonen så godt som mulig, men nok var nok for meg. Det har ingenting med min nye jobb å gjøre. De som har stått i prosesser som dette vet hva jeg snakker om, sier Nordahl.

- Mister en ressurs

Marlene Bråthen, førstekandidat i Tromsø Sp, synes det er trasig at Nordahl har valgt å trekke seg, men sier at hun har forståelse for valget.

- Dette er et stort tap for fylkeslaget og for lokallagene. Det har vært mye uro i Sp, men nå har det roet seg, og det har fylkeslaget hjulpet til med. Vi støtter Irene, og jeg forstår at man kommer til et punkt der det blir for mye, sier hun.

Bråthen mener man nå mister en stor ressurs.

- Det har vært tungt, og særlig når hun har blitt kritisert for å ikke stille opp, når hun har gjort det. Det er slitsomt å bare få negativt tilbake. Så mye som dette har vært kan jeg forstå at man ikke takler, selv om man har tatt på seg et slikt verv.

Ann-Sissel Enoksen
Marlene Bråthen