Enkle helsesjekker kan avdekke risikofaktorer, så når sjekket du blodtrykket og kolesterolet ditt sist?

Tromsøundersøkelsens unikhet!

Norges mest omfattende befolkningsundersøkelse gjennom 40 år er nå i gang med Tromsø 7. Denne forskningen gir verdifulle helsedata som blir etterspurt både nasjonalt og internasjonalt. Tromsøundersøkelsen har som hensikt å bidra til å forebygge hjerte- og karsykdom ved hjelp av kartlegging av høyrisiko og overvåke tidstrender og kardiovaskulære risikofaktorer. Undersøkelsen har også bidratt til å skaffe bedre grunnlag for behandling og sykdomsforebygging. Etter hvert har forskningsområdene og antall prosjekter knyttet til Tromsøundersøkelsen vokst kraftig og omfatter nå en rekke hjerte- og karrelaterte tilstander og sykdommer. Takket være dette arbeidet er man nå enda flinkere til å avdekke pasienter i risikosonen.

Risikofaktorer

Du trenger verken å være gammel, overvektig eller stresset for å få hjerteinfarkt. De viktigste faktorene for å utvikle hjertesykdommer er forhøyet blodtrykk, vekt, kolesterol, lite mosjon og røyking. Mange kvinner tror at hjertesykdommer rammer godt voksne menn, som har vært lite flink med å ta vare på helsen sin. Men hjertesykdom tar livet av flere kvinner enn alle kreftformer til sammen. Så mye som 40 prosent av alle kvinner dør av hjertesykdom. Så en oppfordring til alle kvinner er å ta signalene på alvor.

Ulike faresignaler

Felles symptomer for menn og kvinner er ubehag ved fysisk anstrengelse, smerter og utstråling i venstre arm, hals og kjeve. Videre kan symptomer hos kvinner arte seg noe annerledes i form av smerter i skulder, nakke eller i ryggen, smerter øverst i magen og fordøyelses- besvær, noe som gjør at det kan forveksles med mageproblemer. En del opplever å bli tungpustet eller at det blir tungt å puste, kaldsvetting, svimmelhet eller at man føler seg generelt utmattet. Merker du noen av disse symptomene, bør du kontakte lege.

Gode hjerteråd!

Ta deg tid til en helsesjekk med fokus på hjertet. Jeg anbefaler alle som kan å delta på Tromsøundersøkelsen. De som ikke har anledning til å møte opp, bør ta en sjekk hos fastlegen sin. Dette kan være den viktigste helsesjekken du tar!

LES OGSÅ: Slik unngår du treningsskadene

Her er fire viktige sjekkpunkter:

  1. Ta en blodtrykks- og kolesterolsjekk. Disse kontrollene kan du ta hos fastlegen, eller på apoteket.

  2. Vær bevisst på hva du spiser. Spis mat som hjelper deg å holde stabilt blodsukker. Spis mer grovt brød, frukt og fargerike grønnsaker, fet fisk, kylling og bruk olivenolje eller rapsolje i matlaging.

  3. Tren hjertet ditt gjennom ulike utholdenhetsaktiviteter som gir puls. Puls brukes som intensitetsindikator uansett kondisjonsaktivitet. Velg aktiviteter som gåturer, jogging, sykling, langrenn eller bruk en ellipsemaskin. 4. Få nok søvn, minst 6–8 timer er anbefalt.

Start nå!

Det er ingen grunn til å vente med å ta grep. Forskning viser at gevinsten er formidabel. Du reduserer risikoen for å få hjerte- og karsykdommer og sukkersyke med 50 prosent, og du får 30 prosent redusert risiko for å utvikle høyt blodtrykk. Den gode nyheten er at det aldri er for sent å starte. Jo mer utfordrende utgangspunkt er, desto større er gevinsten og fremgangen.

LES OGSÅ: Tipsene som gjør at du sitter riktig