Shopping, pulskontroll og adventstid!

Juleshopping trenger ikke bare være stress. Det kan også gi mulighet for ekstra aktivitet.

  Foto: Tom Benjaminsen

ibevegelse

Det bygger opp til noen utfordrende uker fremover for lommeboken, og ifølge en undersøkelse fra Kvarud vil hver av oss i snitt bruke 11.000 kroner i desember. Vi markerer starten på julehandelen med Black Friday, som er et fenomen vi har fått fra USA. Butikker og store kjøpesenter kjører ut med ekstreme lavpriser fremover mot jul, og det annonseres med nattåpent og forlokkende tilbud som gjør at folk går mann av huse. Har shopping noen helseeffekt, eller er det kun en lidelse for lommeboken? Nei da, shopping har sine positive sider!

Det er mye moro som kan adopteres fra våre naboer over dammen i USA. Her har man faktisk tatt shopping til et nytt nivå, og sporten har faktisk fått det klinende navnet «mallercise». Hva det er? Jo, det går ut på følgende: Kvinner kler seg i behagelig klær og går rundt i hurtig tempo inne på kjøpesentrene. Handler man noe, er regelen at jo tyngre posene er, desto bedre. Nå er dette fenomenet blitt til «klasser», der kvinner samles og er på plass før butikkene åpner og kan småjogge i trappene uten å bli forstyrret. Så da er det bare å ta på seg joggesko, treningsklær – og så ta for seg et kjøpesenter. Vel, dette var kanskje i drøyeste laget for de fleste av oss, men det kunne vært gøy å få det testet ut!

Jo visst kan det være en positiv helseeffekt å bruke tid på å handle. Å bruke handleturen som en aktivitetsøkt, kan være både morsomt og fysisk utfordrende. Trenger du inspirasjon til å gjøre julehandelen til en god aktivitetsøkt, anbefaler jeg å bruke en skritteller. I løpet av en time med handling kan du raskt svi av 400 kalorier og gå over 5.000 skritt! Hvordan? Gå til og fra parkeringen, velg trappen istedenfor heisen og legg inn noen ekstra skritt ved å parkere et stykke unna der du skal handle. Hva med å ta utfordringen med å gå hjem og bære handleposene?

I likhet med fjellvettreglene tenker jeg at det kan være kjekt med egne «shoppingregler», så her er mine tips for en vellykket handletur:

1. Legg ikke ut på shopping på tom mage. Sørg for at du har fylt på med en matbit før du drar for å handle.

2. Meld fra hvor dere skal møtes om man skiller lag under handleturen. Husk at det er lett å gå seg bort eller bli ivrig i handlingen.

3. Vis respekt for de ansatte. De er der for å hjelpe deg.

4. Vær rustet mot køer og trengsel. Handle på roligere tidspunkter, for eksempel på morgenen, tidlig på formiddagen eller sent på kvelden.

5. Lytt til erfarne shoppere. Vær tålmodig og planlegg hvilket handleoppdrag du skal ut på!

6. Kle deg etter hvor du legger handleturen. På kjøpesenter kan det være greit å droppe dunjakken. Utendørs i bysentrum er godt yttertøy og godt skotøy viktig å tenke på.

7. Dra ikke på handletur alene. Å handle sammen med gode venner eller kjæresten er mye artigere.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu. Det er lov å la shopping være shopping og ta en trimtur utendørs.

9. Spar på kreftene og ha nok energi til å bære handleposene med hjem.

Det er ennå lenge til jul, så jeg velger å gå til sentrum og vandre rundt og vindushoppe. Jul blir det i år også, så slipp skuldrene ned og husk å nyte adventstiden. Lag en aktiv førjulstid, nyt julehandelen med kontroll på både puls og lommebok!