Jeg er veldig glad i mat fra det østre Middelhavet–Libanon, Tyrkia, samt Israel og Palestina.
Dog har jeg sjelden kommet i kontakt med mat fra Syria – men etter å ha gjort et lite dykk i oppskrifter derfra ser jeg at de syriske mattradisjonene er nært i slekt med dem i nabolandene.
Så i ukas matspalte baker jeg lam i en leirgryte sammen med en masse godsaker og spennende midtøstenkrydder.
Sjekk ut flere oppskrifter fra Christer her.
Syrisk lammebog
1 lammebog
1 squash
1 aubergine
200 g sellerirot
(200 g kokte kikkerter)
1 løk
4–5 fedd hvitløk
100 g mandler
100 g aprikoser
15 oliven
1/2 bunt fersk mynte
2 sitroner
Del lammebogen i 5–6 skikkelige stykker. Bruk kjøttøks eller sag for å dele leggbeinet, og renskjær kjøttet fra skulder-delen.
Del grønnsakene og løk i store terninger og legg kjøtt, grønnsaker, mandler, myntekvister og aprikoser i to lag i en leirgryte (eller en tajin om du har). Mellom lagene strør du halvparten av en krydderblanding bestående av
1 ts grovt knust allehånde
1 ss kvernet sort kummin
1 ts kardemomme
3 cm kanelbark
1 ts cayennepepper
6 nellikspiker
Salt
SE OGSÅ: Klassisk fårikål
Resten av krydret heller du på toppen. Press saften ut av sitronene og hell over. Eventuelt kan du helle over 2–3 ss olje.
Sett inn i kald ovn, øk temperaturen til 150 grader og stek i tre timer.
Tabouleh med pistasie
2 dl bulgur-gryn
1/2 løk
2 fedd hvitløk
4 dl god kyllingkraft
1 dl sultana-rosiner
1 dl pistasjnøtter
1/2 bunt persille
Olivenolje
Hakk løk og hvitløk og fres i olje. Hell i bulgurgrynene og rør rundt i noen sekunder. Legg i grovt hakkede sultana-rosiner og pistasj og hell over kraft. Sett på lokk og la koke på svak varme i 20–25 minutter (til bulguren er myk). Hell over i en serveringsbolle og rør inn finhakket persille.
SE OGSÅ: Utbeinet lammesteik
Mynte-yoghurt
2 dl tyrkisk yoghurt
1/2 bunt fersk mynte
Finhakk mynten og rør den ut i yoghurten. La stå i kjøleskapet i en times tid før servering.
I glassene? Selvfølgelig den beste vinen i hele det østre Middelhavet–libanesiske Chateau Musar.
Vel bekomme!