Jeg er veldig glad i mat fra det østre Middelhavet–Libanon, Tyrkia, samt Israel og Palestina.

Dog har jeg sjelden kommet i kontakt med mat fra Syria – men etter å ha gjort et lite dykk i oppskrifter derfra ser jeg at de syriske mattradisjonene er nært i slekt med dem i nabolandene.

Så i ukas matspalte baker jeg lam i en leirgryte sammen med en masse godsaker og spennende midtøstenkrydder.

Sjekk ut flere oppskrifter fra Christer her.

Syrisk lammebog

1 lammebog

1 squash

1 aubergine

200 g sellerirot

(200 g kokte kikkerter)

1 løk

4–5 fedd hvitløk

100 g mandler

100 g aprikoser

15 oliven

1/2 bunt fersk mynte

2 sitroner

Del lammebogen i 5–6 skikkelige stykker. Bruk kjøttøks eller sag for å dele leggbeinet, og renskjær kjøttet fra skulder-delen.

Del grønnsakene og løk i store terninger og legg kjøtt, grønnsaker, mandler, myntekvister og aprikoser i to lag i en leirgryte (eller en tajin om du har). Mellom lagene strør du halvparten av en krydderblanding bestående av

1 ts grovt knust allehånde

1 ss kvernet sort kummin

1 ts kardemomme

3 cm kanelbark

1 ts cayennepepper

6 nellikspiker

Salt

SE OGSÅ: Klassisk fårikål

Resten av krydret heller du på toppen. Press saften ut av sitronene og hell over. Eventuelt kan du helle over 2–3 ss olje.

Sett inn i kald ovn, øk temperaturen til 150 grader og stek i tre timer.

Tabouleh med pistasie

2 dl bulgur-gryn

1/2 løk

2 fedd hvitløk

4 dl god kyllingkraft

1 dl sultana-rosiner

1 dl pistasjnøtter

1/2 bunt persille

Olivenolje

Hakk løk og hvitløk og fres i olje. Hell i bulgurgrynene og rør rundt i noen sekunder. Legg i grovt hakkede sultana-rosiner og pistasj og hell over kraft. Sett på lokk og la koke på svak varme i 20–25 minutter (til bulguren er myk). Hell over i en serveringsbolle og rør inn finhakket persille.

SE OGSÅ: Utbeinet lammesteik

Mynte-yoghurt

2 dl tyrkisk yoghurt

1/2 bunt fersk mynte

Finhakk mynten og rør den ut i yoghurten. La stå i kjøleskapet i en times tid før servering.

I glassene? Selvfølgelig den beste vinen i hele det østre Middelhavet–libanesiske Chateau Musar.

Vel bekomme!