Lørdag kveld står 15 artister sammen på scenen for å minnes joikeren Inga Juuso, som gikk bort i fjor sommer. Juuso var i mange år ansatt som landsdelsmusiker i Kultur i Troms, som også arrangerer lørdagens konsert i samarbeid med Riddu Riđđu og det samiske nasjonalteateret Beaivváš. Juuso ville fylt 70 år i år og er som en bauta å regne innen samisk musikkliv.

– Hun var en helt sentral skikkelse innen samisk kultur, men hun lot seg også inspirere av andre kunstuttrykk. Hun var joiker, kunstner og skuespiller, og turnerte hele verden. Hun satte joiken på verdenskartet og løftet det til et egen kunstart på høyt nivå, sier Anders Søvik, produsent i landsdelsmusikerne i Kultur i Troms.

Betydningsfull artist

Avdøde Inga Juuso har fått en rekke priser for sitt arbeid, blant annet Spellemannsprisen i 2011. I løpet av hennes virke har hun også jobbet tett med andre musikere, spesielt i nord. Flere av hennes venner og tidligere kollegaer vil være til stede under konserten i Tromsø, hvor hun også bodde i en lang periode.

– Juuso regnes for å være en av de mest betydningsfulle samiske artister. Hun har betydd utrolig mye for yngre samiske artister, som nå våger å bruke joiken i musikken sin. Dette er en hyllest til henne som banet vei for så mange, sier festivalsjef Karoline S.T. Trollvik i Riddu Riđđu.

Storslått lineup

Flere av artistene som står på scenen på lørdag, kom sammen allerede under Samisk påskefestival i Kautokeino tidligere i år for å minnes deres venn og kollega. Nå gjentas konserten i storsalen på The Edge, med flere artister på laget. Publikum vil få oppleve Mari Boine, Sofia Jannok, Niko Valkeapää, Sara Marielle Gaup, Ulla Pirttijärvi, Ragnhild Furebotten, Håvard Lund, Harald Skullerud, Roger Ludvigsen, Gunnar Augland, Leif Isak E. Nilut, Ingor Ántte Áilu Gaup, Anders P. Bongo, Patrick Shaw-Iversen og Steinar Raknes. Sistnevnte har det kunstneriske ansvaret for konserten der artistene vil fremføre både egne verk og låter fra Juuso.

– Vår landsdelsmusiker Ragnhild Furebotten har blant annet laget et eget stykke til Inga Juuso, som hun kun har fremført én gang tidligere. Det stykket vil også være del av minnekonserten lørdag, sier produsent Anders Søvik.

HYLLES: Lørdag arrangeres en stor minnekonsert til ære for Inga Juuso, som var ansatt som landsdelsmusiker i Kultur i Troms i mange år. På folkemunne ble hun kalt for verdens eneste fylkesjoiker. Foto: Øyvind Arvola Foto: arvola, arvola