Tromsø/Stavanger: – Dette har vært et fantastisk prosjekt å gå i gang med. Det gjør at jeg føler meg som en debutant igjen, sier Morten Abel.

Trenger utfordringer

Da Abel slapp albumet «I fullt alvor» i begynnelsen av mars i år, ga 53-åringen ut sitt første soloalbum siden 2006. I tillegg lanserte han sitt aller første soloalbum med norske tekster.

– Da jeg gikk i gang med et nytt prosjekt hadde jeg lyst til at alt skulle være nytt og annerledes. Jeg er redd for å kjede meg og må derfor passe på å utfordre meg selv hele tiden, forklarer han.

Dermed byttet ikke Abel bare produsent, men gikk også tilbake til å synge på norsk, noe han ikke har gjort siden han slo igjennom som vokalist med bandet Mods i 1981, med slagere som «Tore Tang» og «Me to går alltid aleina».

– Måten å skrive på er annerledes når jeg lager tekster på norsk. Tekstene blir på et vis nærmere når man skriver på morsmålet sitt, sier han.

Siden i sommer har Abel reist land og strand rundt for å spille. Først på en rekke festivaler, deretter på turneen med sitt nye album. Den siste tiden har han blant annet spilt i Bodø, Mo i Rana og Bergen, mens Tromsø og deretter Narvik står for tur fredag og lørdag denne uka.

– Det har vært helt strålende så langt. Dette har vært en god, gammeldags turné med influensa og det hele. I grunnen er det ganske likt som tidligere, men det er ingen tvil om at turnébussene har blitt oppgradert siden sist, sier 53-åringen.

Les også: Se bildene fra konserten med Englebarn

– Veldig glad i Tromsø

Å komme tilbake til Tromsø er noe Abel ser fram til. Sommeren og høsten 2011 tilbrakte han nemlig flere uker i byen i forbindelse med oppsetningen av «The Black Rider» på Hålogaland Teater som han medvirket i.

– Jeg er veldig glad i Tromsø, det var en fantastisk by å være gjest i, så jeg ser absolutt fram til å komme tilbake, forklarer Abel.

At han tok seg tid til å være med i HT-oppsetningen i 2011, som en del av et lengre avbrekk fra artistkarrieren, var ifølge 53-åringen et helt bevisst valg.

– Jeg hadde helt klart behov for å gjøre noe nytt og bli kjent med andre miljøer. Rett og slett lufte meg litt. Selv om jeg i perioder har vært litt under radaren, har jeg vært heldig som har fått gjøre mye forskjellig, påpeker Abel, som bortsett fra teater, blant annet brukte tiden til å gi ut sin første roman, «Temmelig mye juling», og delta i sesong 2 av TV-programmet «Hver gang vi møtes».

Les også: Inviterer syrisk ungdom til velkomstfest

Setter pris på hverdagen

Nå er han imidlertid motivert for å satse videre på musikken for fullt.

– 12. desember avsluttes turneen i Stavanger. I januar går jeg så i studio igjen for å spille inn ny plate, avslører Abel.

Å jobbe med musikk er nemlig noe 53-åringen i bunn og grunn elsker.

– Det er en ganske takknemlig jobb å være artist, så jeg lever et veldig spennende liv, mener artisten.

Som pappa til to barn i barneskolealder er det imidlertid ikke lenger rom for å leve noe popstjerneliv når han er hjemme fra turné.

– Jeg liker hverdagen og dens rutiner. Det er noe jeg har lært meg å sette pris på. Samtidig har det vært en utfordring for meg, i og med at jeg jo ikke hadde noe hverdagsliv tidligere, innrømmer 53-åringen, før han legger til:

– Det er på ingen måte noe slaraffenliv, men likevel et eventyr.

Les også: Kanontøffe Kari