Bockelie tjener bare 100 kroner i timen på gigantmosaikk

Siden i sommer har Marit Bockelie (82) jobbet seks dager i uka med det som blir hennes desidert største mosaikk-kunstverk hittil. Det blir hun alt annet enn rik av.
kultur

– Kommunen holder oss med lokaler og lager rammeverket, samtidig som de skal sørge for lyssetting og at bildet blir hengt opp. Ellers har jeg en velgjører som betaler for at jeg skal lage dette kunstverket, men mesteparten av pengene går med til materialer. Det har vi brukt 300.000 kroner på, forteller Marit Bockelie.

Dermed blir det ikke mye penger igjen som 82-åringen kan ta ut i lønn for det tidkrevende arbeidet.

– Jeg tror kanskje jeg får 100 kroner i timen for dette, så nå planlegger jeg noen utstillinger også der jeg kan selge bilder, slik at jeg får tjent litt penger, avslører Bockelie.

Kunnskapens tre

Med hjelp fra resturator Isabel C. Ferreira fra Portugal har Bockelie siden juni jobbet med det store mosaikk-kunstverket som skal pryde sørveggen på Gyllenborg skole. De holder til i det gamle teoribygget på Strandveien der de har store lokaler til disposisjon. Når iTromsø stikker innom, har de kommet ganske så nøyaktig halvveis med kunstverket.

– Nå er vi ferdig med den nederste halvdelen, der vi ser barn fra ulike nasjonaliteter klatre i kunnskapens tre. Også en hund og en katt forsøker å komme seg opp i treet, katten lykkes best, forklarer Bockelie og peker på kunstverket.

Nå gjenstår toppen av mosaikken, der det skal være en hane som blåser i en trompet.

– Vi skal prøve å lage hanen litt mindre enn først tenkt, da den på de opprinnelige skissene ble litt for stor i forhold til treet, sier 82-åringen.

Tidkrevende

Kunstneren legger ikke skjul på at mosaikken hun er i ferd med å lage er svært tidkrevende, da den består av tusenvis av små biter av naturstein, murstein, granitt og farget glass som møysommelig er hogget opp i mindre biter og satt sammen til et kunstverk.

– Dette tar tid. Hvis vi er heldig klarer vi å få gjort det som tilsvarer omtrent et A4-ark om dagen. Er det snakk om ansikt eller fingre vi skal lage, går det mer tid, sier Bockelie.

Til tross for at arbeidet er tidkrevende og utbyttet beskjedent, har Bockelie aldri vært inne på tanken om å droppe prosjektet.

– Hva skulle jeg ellers ha gjort? Sitte hjemme og tvinne tomler? Nei, jeg har så mange ideer som jeg vil ha ut, forklarer hun.

Selv om Bockelie har lagd mange store kunstverk tidligere, kan de ikke matche det hun nå jobber med.

– Dette blir nok det største jeg har gjort, sier 82-åringen om det som til slutt skal bli et seks meter bredt og drøyt 13 meter høyt kunstverk.

– Den verste jobben har egentlig kommunen skal henge dette opp på forsvarlig vis, påpeker hun.

Fikk ta en titt

Noen av de første som fikk se det halvferdige kunstverket var 7-åringene i klasse 2 Gamma ved Gyllenborg skole. Onsdag formiddag besøkte de Bockelie i teoribygget for å få en smakebit på hva som venter dem i skolegården til våren. De lot seg begeistre.

– Det var veldig fint og flott, sier Elin Kristiansen.

– Det ser veldig vanskelig ut, så jeg tror det må ha tatt lang tid å lage, sier Gabriel Brox.