Musikken og teksten er knytta nært sammen. Samme år som han døde, i 1928, skrev Janácek sin Strykekvartett nr. 2 som fikk tittelen «Intime brev». Da hadde han i 12–13 år hatt en korrespondanse med den 38 år yngre Kamilla Stösslova. De to møttes på et kurbad i 1915 og komponistens begeistring for den unge kvinna resulterte i en evigvarende kurtise gjennom mer enn 700 brev. Strykekvartetten Janácek skrev tar utgangspunkt i dette spesielle forholdet og brevvekslinga.

Nå samarbeider Hålogaland Teater og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester om konsertforestillinga «Intime brev» som presenterer både utvalgte deler av brevene – lest av Kristian Fredrik Figenschow jr. – og strykekvartetten – spilt av NOSO-musikerne Brynjar Lien Schulerud, Theodor Thornhill, Heidi Schulerud Bilsbak og Håvard Bilsbak.

Sterkt forhold

– Jeg har hatt et langt og sterkt forhold til denne musikken siden jeg første gang hørte den som filmmusikk til Philip Kaufmanns film «Tilværelsens uutholdelige letthet» etter Milan Kunderas roman med samme navn. Selv om jeg da bare var tenåring, gikk jeg og kjøpte den på plate. Siden har jeg brukt den i flere sammenhenger, blant anna i en radioteateroppsetning av et av mine hørespill, forteller Tale Næss, dramaturg ved Hålogaland Teater og den som har gjort et utvalg av og oversatt brevene som nå fremføres i dialog med strykekvartetten.

Hamsunsk

– Brevene Janácek skrev til den nesten 40 år yngre og egentlig uoppnåelige Kamilla, er svært lidenskapelige. Komponisten skriver flott. Det er nesten noe hamsunsk over språket han bruker, forteller Tale Næss.

– Men så mye norsk er det ikke over musikken i denne strykekvartetten. Det er ingen andre som skriver som Janácek, repliserer fiolinisten Brynjar Lien Schulerud.

Likevel ser både han og oversetteren en sterk sammenheng mellom stemningene som formidles i musikken og brevene. Her er både tristhet, håp, sinne og glimt av håp, modernisme og romantikk, dissonanser og vakre harmonier.

I Tromsø kan brevene og musikken oppleves på Lillescenen i Kulturhuset torsdag og fredag denne uka. I tillegg gjestes Storsteinnes skole 26. november.