Julestemning som bestilt

Med "Julespesial" som nøkkelord, gir Dagfinn Lyngbø den juleglade salen på the Edge akkurat hva de kom for.

Dagfinn Lyngbø fikk julebordsfolket i humormodus.   Foto: Christina Svanstrøm

5

Dagfinn Lyngbø

The Edge

Stand-Up

Tromsøs komiker, Trine Lise Olsen, hadde gjesteopptreden på Dagfinn Lyngbøs julespesial på The Edge.   Foto: Christina Svanstrøm

kultur

Inn dørene på the Edge strømmer det en horde av dress- og kjolekledde mennesker, klar for en julestemt adventsfredag med humoristisk twist.

Stilfaktoren er høy, men en godt forberedt Dagfinn Lyngbø vet å finne fram til de nordnorske stereotypiene under publikums glitter og glamour. Før han selv trår inn på scenen, inviteres publikum via storskjermen med på en intervjurunde gjennom et halvtomt juletromsø.

Med lokale og tilfeldig forbipasserende tromsøværinger i hverdagsinnpakning som intervjuobjekter, forhører han seg om hvorfor vi feirer jul, hvem de tre vise menn var, og hvordan var det nå egentlig juleevangeliet gikk for seg? De utplukkede som svarer noe sjanglende om Jesus betydning, Kasper, Jesper og Jonathan (?), ispedd noe kreative tolkninger av juleevangeliet, byr på gjenkjennende humring fra salen, og snippen er løsnet og klar for en lattermild aften.

Publikum tas med på luksusyachtferden til Kronprinsparet i Middelhavet, og på prostataundersøkelse hos en av nabobyens turnusleger. Vi bringes gjentatte ganger med på de moralske utfordringene det medbringer å være småbarnsfar; og hvilke sider av deg selv du aldri trodde skulle få fullt utslag i møte med en sukkerruset og trassig treåring som nekter å gå i seng innen leggetid.

Det har allerede vært gjort juleshow andre steder på årets turné, og Lyngbø gjør ingen unntak i Tromsø når det kommer til å invitere med seg lokal gjesteopptreden på scenen.

Komiker Trine Lise Olsen entret scenen iført reinsdyrsgevir og julerød kjole, og tok tilhørerne med på de eksistensielle kvaler hun møter som singel 40-åring på vei hjem til mamma for å feire jul. Hun er en av få som klarer å være ekstremt usikker, ekstremt selvsikker, og samtidig underholdende på én og samme tid.

De trange stolradene satt opp for å romme 700 på the Edge er kanskje ikke det som innbyr til en intim standup-opplevelse for de bakerste rekkene. Men to fulle forestillinger både fredag og lørdag kveld vitner sitt om en humorhungrig og juleklar befolkning.

Summa summarium: En morsom aften for den velkledde julebordsgjengen. De som kom fikk det de ville ha. Latter, drikke, og et springbrett for samtalen resten av kvelden.