Her kan du ligge og se film

I fjor presenterte Kurant Visningsrom prosjektet «Kurant Seng & Video» under filmfestivalen. I år følges suksessen opp med «Kurant Divan & Cinema».

DIVAN&KINO: Kurant Visningsrom inviterer til arrangementet «Divan & Cinemal, Divan & kino», under TIFF. Her vil det bli filmvisninger hvor kinosetene er erstatta av to store senger, eller divaner om du vil. Her er Håvard Arnhoff, Camilla Fagerli, Henrik Sørlid og filmkurator Sarah Schipschack i en pause under bygging av den ene divanen. Foto: Helge Matland  Foto: Helge Matland

kultur

Under fjorårets TIFF huset Kurant et tiroms kapselhotell med TV-er installert i hvert rom; «Kurant Seng & Video». Her kunne publikummere legge seg ned og se film én og én. Prosjektet fikk mye oppmerksomhet både fra publikum og media, og positiv omtale i Morgenbladet.

– I år ønska vi å fortsette med å eksperimentere med visningsformat. Mens vi i fjor på mange måter la opp til individuelle opplevelser, går vi i år for å skape kollektive og intime filmopplevelser. Vi har invitert en kunstner og arkitekt til å bygge ei seng som skal ha plass til hele publikum, forteller Camilla Fagerli ved det kunstnerdrevne visningsstedet Kurant.

Sosialt og overskridende

– Vi legger opp til en sosial og grenseoverskridende event, sier kunstneren og arkitekten Håvard Arnhoff som har hovedansvaret for å bygge opp de fysiske rammene for filmvisningene på Kurant.

LES OGSÅ: Har du noen gang sovet i kinosalen?

Han samarbeider tett med den tyske filmkuratoren Sarah Schipschack som har stått for utvalget av filmer spesielt for dette programmet.

Natur

– Av praktiske grunner som utstillingsrommets utforming og det å skape gode seerforhold for alle, har jeg valgt å bygge to store senger eller divaner i stedet for én. Og siden flere av filmene har naturen som et sentralt element, så bygger jeg videre på dette i utforming og oppbygging av divanene som vi kan komme til å omforme litt fra visning til visning. Og siden den første filmen vi viser, «The Sky on Location» av den fransk-amerikanske filmskaperen Babette Mangolte, handler så mye om himmel, så vil jeg prøve å skape en illusjon av skyer med de to divanene som blir kledd med sausekinn og lyssatt, forteller Håvard Arnhoff.

LES OGSÅ: Hundrevis av barn på torget

Selve fundamentet i divanene er bygd opp av trestammer, greiner og kvister som bindes sammen.

Tre visninger

Åpningsfilmen onsdag er nevn, og forestillingene fortsetter med nye filmer torsdag og fredag. Torsdag står den norske «Kopfkino (Mindfuck)» på programmet.

– Lene Bergs film viser en diskusjon mellom åtte kvinner som jobber i S/M-bransjen, sittende ved et langbord i et teatralsk rom. Mens de utveksler sine historier fra sine profesjonelle liv, er kamera i konstant bevegelse og skifter perspektiv uavhengig av hva som skjer. «Kopfkino» er en akkumulasjon av historier fra en verden sentrert rundt makt og seksualitet; en arena hvor voksne leker for alvor, forteller Sarah Schipschack.

LES OGSÅ: Åpningsfilmen rørte til tårer

Fredag er det klart for Takashi Makinos «Phantom Nebula». Den japanske filmskaperen jobber fysisk med filmmaterialet i en abstrakt, eksperimentell tradisjon.

– Og etter denne filmen blir det fest, slår Kurants Camilla Fagerli fast.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur