Ei kommende stjerne

Gjermund Johansen (f. 1994) satser ambisiøst for å bli en profesjonell musiker. Det har gitt ham en plass på Nordlysfestivalens konsertprogram.

KLARINETTIST: Gjermund Johansens ferdigheter med klarinetten har gitt ham muligheten til å spille på Nordlysfestivalen i konserten «Kommende stjerner».Foto: Helge Matland 

kultur

Det er blitt en tradisjon for Nordlysfestivalen å presentere kommende stjerner for sitt publikum.

– Hvert år får vi besøk av vinnere av Ungdommens Musikkmesterskap. Dette er en solist- og ensemblekonkurranse som årlig avholdes for musikere under 26 år. Nivået på disse artistene har utvikla seg igjennom mange år til å bli svært høyt, og mange av Norges fremste musikere er blitt oppdaga i forbindelse med denne konkurransen. I år ønsker vi å presentere vinneren av den regionale konkurransen, slik at publikum får oppleve landsdelens fremste musikalske talenter, forteller Øyvind Bakkeby Moe, direktør for Nordlysfestivalen.

Og vinneren ble Gjermund Johansen. Han studerer nå klarinett på tredje året ved Musikkonservatoriet i Tromsø, og synes denne konserten i Sparebankens festsal 2. februar er en fin anledning til å vise seg fram for et breiere publikum.

Gi en opplevelse

– Jeg spiller mange konserter, og de fleste av dem her på konservatoriet. Der handler det mye om å få tilbake ei vurdering av hva jeg gjør på scenen. Med denne konserten i Sparebankens festsal i Nordlysfestivalens regi, kan jeg spille for gi publikum en opplevelse, sier Gjermund Johansen.

På programmet for konserten har han satt Aaron Coplands klarinettkonsert og Witold Lutoslawskis «Dance Preludes».

– Dette er musikk som vise litt av hva jeg er som musiker. Den er morsom å spille og fin å høre på, synes jeg, sier klarinettisten som opprinnelig kommer fra Alta.

Målbevisst jobbing

– Jeg har gått veien fra kulturskole, korps og musikklinje på videregående skole til musikkonservatoriet. Når man er 18 år og skal gjøre et valg, så er det ikke så lett å se for seg hva som er det rette for resten av livet. Men jeg kunne ikke anna enn å ta utgangspunkt i hva jeg mente der og da. Jeg ville gjøre en karriere som utøvende musiker. Og det er jo slik at jobber man bare hardt nok, så får man det meste til. Man må sette seg mål og gå for dem, sier Gjermund Johansen.

I tillegg til klassiske studier på klarinett, studerer han også rytmisk musikk, da med saxofon som instrument.

– Allsidighet er viktig med tanke på framtidige jobbmuligheter. Men det handler også om at jeg interesserer meg for et bredt spekter av musikk, sier Gjermund Johansen som også skal spille med Konsen Storband på Nordlysfestivalen; da med saxofonen som instrument.