Scenefest om å være menneske

Årets Vårscenefest stiller spørsmålet om vi er mennesker nok. Ei rekke internasjonale, nasjonale og lokale forestillinger vil på ulike måter berøre temaet.

SENTRALE: Årets festivalkunstner, Maria Oiva fra Finland, Kristin Bjørn fra Ferske Scener og Kristine Myhre Tunheim, programrådsleder for Vårscenefesten, er sentrale personer bak det som skal skje av scenekunst i Tromsø fra 25. til 30. april.  

kultur

Torsdag denne uka ble programmet for årets festival offentliggjort, og Vårscenefest har lagt opp til et spennende løp med forestillinger og arrangementer hele uka fra 25. til 30. april. Parallelt med Vårscenefesten arrangeres det også en scenetekstfestival hvor publikum får møte manus som er under utvikling.

– Vårscenefest 2016 presenterer forestillinger, kunstnere, individer som utforsker problemstillinger knytta til identitet, mental helse, feminisme, queerness, kropp, tilhørighet, etikk og skyld. Historier om hvordan vi, hver enkelt, håndterer verden. Hvordan vi plasserer oss selv i samfunnet, hvordan vi forholder oss til verden rundt oss, og hvordan vi vil bli sett. Programmet er satt sammen av lokale, nasjonale og internasjonale forestillinger som alle tar opp problematikken, er vi menneske nok?

OPPDAGEREN: Daneskunstneren Silje Solheim Johnsen er en av de lokale aktørene i festivalen med forestillinga «Oppdageren» for barn. 

 

Slik sammenfatter Kristine Myhre Tunheim den årlige scenekunstfestivalen. Tunheim er leder av programrådet som har satt sammen programmet for årets Vårscenefest.

LES OGSÅ: Har du lurt på hva disse plakatene handler om?

Viktig tema

Tunhei mener det i dagens situasjon er et viktig tema som er satt for festivalen.

– Verden krymper. Det som skjer på andre sida av jorda, skjer ikke lenger langt borte. Informasjon vandrer raskt, og i en globalisert verden angår det som skjer i det fjerne også oss. Samtidig har vi aldri vendt blikket så mye innover, brukt så mye tid på å utforske og utvikle oss selv. Aldri før har det blitt tatt så mange selvportrett, sier programrådslederen.

Stor interesse

Hun opplyser at aldri tidligere er det så mange grupper og kunstnere som har meldt sin interesse for å medvirke i Vårscenefesten.

– Ryktet om denne festivalen i Tromsø har gått, og ryktet har vært godt. Mange ønsker å bli assosiert med oss og det vi her holder på med. Det blir oppfatta som et kvalitetsstempel å ha deltakelse på Vårscenefesten på CV-en, sier Kristine Myhre Tunheim.

LES OGSÅ: Synliggjør scenekunsten

Mer internasjonalt

– De senere årene er det også blitt stadig flere internasjonale innslag på festivalen. Jeg tror det bidrar til å skape en positiv synergi og en utveksling av nyttige erfaringer som går begge veier. For oss i scenekunstmiljøet i Tromsø kan det være nyttig ikke å bli for navlebeskuende, selv om det ligger mye kvalitet i det vi her driver med av scenekunst, sier Tunheim.

– Og vi skal ikke glemme at det er det vi holder på med i vårt miljø som gjør det mulig å arrangere denne festivalen. Det blir også sett utenfra. Det er mange som henvender seg til oss med spørsmål om hva det er vi gjør her i Tromsø som får dette til, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Skal improvisere teater 12 timer i strekk

Blant innslagene presenteres blant anna forestillinger med The vacuum cleaner» (UK), Blaue Frau (FI), Pia Maria Roll (NO), Teraz Poliz (PO), Reality Research Center (FI), Green Ginger (UK) og Tobacco Factory Theatres (UK). Gjennom sine forestillinger representerer disse et mangfold av uttrykk, presentert for både voksne og barn.

OUTPOST: Forestillinga «Outpost» er laga av Green Ginger (UK) i samarbeid med Figurteater Nordland og Tobacco Factory Theatres (UK). 

 

Scenetekstivalen

Bak Scenetekstivalen som i år arrangeres for 3. gang, står Stiftelsen Ferske Scener.

– Denne gang har vi invitert alle organisasjoner og institusjoner som driver med manusutvikling i Norge på spleiselag for å dele manus under utvikling og for å inspireres av hverandres forskjellighet. Gjennom samarbeid kan vi bidra til at flere manus får møte sitt publikum, sier Kristin Bjørn, daglig leder i Ferske Scener.