De aller fleste kjenner Robert Capas dramatiske bilder fra Normandie og Berlin fra andre verdenskrig. Siden den gang har Magnum-fotografer – fra verdens mest eksklusive fotobyrå – dokumentert mennesker på flukt. Enten det er fra kuler eller naturkatastrofer.

Igjen har Perspektivet Museum rettet oppmerksomheten mot dramatiske bilder og stilt ut fotografier av 24 fotografer, som har bidratt med over 100 bilder til utstillingen, som åpner lørdag.

– Utstillingen er interaktiv. Her kan du stokke om på bildene, ta på dem, løfte dem og kan lese om det på baksiden. Det er litt mer som på et bibliotek, sier Astri Fremmerlid, som er direktør ved Perspektivet Museum.

Les også: Lone (34) skaper liv i dette tomme sentrumslokalet

Fikk velge selv

– Utfordringen blir å få folk til å ta og løfte på bildene. Vi er vant til at kunst skal man ikke røre. Her er det motsatt, sier direktøren, som forteller at historien bak Magnum-bildene strekker seg på over 70 år.

Utstillingen inneholder bilder fra Capas bilder fra andre verdenskrig til Jerome Sessinis bilder av syrere i 2015.

Det som også er spesielt med utstillingen er at museet fikk selv gå gjennom Magnum-arkivet for å plukke ut bildene til utstillingen.

– Det er en mørk utstilling og du kan si at den dessverre er blitt mye mer aktuell enn da vi startet planleggingen av den, sier Fremmerlid.

I åtte år har Perspektivet Museum samarbeidet med Magnum Photos. Sist utstilling var for to år siden.

– Det er en stor glede å få jobbe sammen med dem. Sist hadde vi en utstilling av Paolo Pellegrin.

Les også: Vil brenne kunst i Tromsøs gater

Åpner lørdag

Utstillingen har fått navnet «Uprooted» og den norskkurdiske filmskaperen Hisham Zaman, som har gjestet TIFF en rekke ganger, skal stå for åpningen lørdag.

– Det er en mann som ikke bare ser dette fra utsiden, men som har inngående erfaring med det å flykte fra et land og bosette seg på nytt. Filmene hans viser også dette og han er en veldig god forteller, sier direktøren.