«Record Store Day» gikk av stabelen rundt om i verden forrige helg. I Tromsø har platebutikken Backbeat valgt halvveis å boikotte dagen og heller fokusere på egne utgivelser.

– Vi har valgt å kalle den «Plateforretningens dag». Vi har gradvis følt at «Record Store Day» har blitt litt klamt. Vi vurderte i fjor om vi skulle boikotte det. Det skal være platebransjens måte å feire de uavhengige butikkene, men det har heller blitt en mulighet for dem å tjene mye penger på, sier Dyrnes, som har valgt å feire det på en egen dag.

Han har likevel tatt inn noen av varene, som er eksklusiv for «Record Store Day», slik at de som ønsker det kan få tak i det.

Markerer med egen utgivelse

Likevel velger Dyrnes og platebutikken å markere dagen med to utgivelser på Backbeat Records. Den ene er en reutgivelse av det som kan være Tromsøs aller første kvinnelige rockeband.

– Det er to låter av Fandens Oldemor fra 1981. Det er nok de eneste to låtene av dem som ble spilt inn. Den ene var med i filmen «Piratene» med Trond Peter Stamsø Munch. Jeg tror det var derfor de faktisk ble innspilt, sier Dyrnes.

– De vakte oppsikt fordi de var jenter, de var ganske gode og hadde et kult navn. Så vi har trykket det opp i 30 eksemplarer, som du bare kan få her.

Låtene fra Fandens Oldemor er «Ka skal du bli?» og «Brune Rotte».

Mye kuriøst

I tillegg kommer det en splitsingel med Irie Darlings og Skanksters.

Dyrnes har ennå ikke åpnet alle eskene til platefesten, men han har fått med seg at det er plater fra blant annet 13th Floor Elevators, Nirvana, Kings of Convenience, Cltuch, Mew, Bob Dylan og en bunke med 7-tommere.

– Det er mye kuriøst og en kul Iron Maiden-utgivelse her. Hvert år står det en liten kø utenfor butikken her på lørdagen. Vi får se hvem som er først til mølla denne gangen.