Internasjonal ros til NOSO

Velrenommerte MusicWeb International sparer ikke på godordene i sin anmeldelse av Nordnorsk Symfoniorkesters innspilling av Tsjaikovskijs Symfoni nr. 4.

FÅR ROS: Christian Lindberg og NOSO får en strålende anmeldelse av sin innspilling av Tsjaikovskijs fjerde symfoni. Foto: Helge Matland 

kultur

Under ledelse av sin førstedirigent Christian Lindberg, har Arctic Philharmonic, som orkesteret kalles internasjonalt, spilte inn Tsjaikovskijs fjerde symfoni for BIS Records som har gitt ut symfonien digitalt. MusicWeb International trekker NOSOs tolkning av verket som månedens innspilling i april.

MusicWeb International er et nettbasert musikkmagasin som har en historie som går helt tilbake til 1995. Nettmagasinet publiserer daglig anmeldelser av konserter og utgivelser av klassisk musikk og jazz, samt musikkbøker og -filmer. Det er anmelderen Dan Morgan som i en særdeles innsiktsfull og grundig gjennomgang av innspillinga er over seg av begeistring for Christian Lindberg og orkesterets tolkning av verket.

Sammenligninger

Dan Morgan skriver i begynnelsen av sin anmeldelse at det ikke er noen mangel på innspillinger av Tsjaikovskijs fjerde. I ArkivMusics oversikt har han funnet ikke mindre enn 127. Han trekker fram noen av de han anser som virkelig store, blant anna Mariss Jansons med Oslo Philharmonic Orchestra.

Han sammenligner også med innspillinger han nylig har hørt av andre verk av Tsjaikovskij. Blant anna Russian National Orchestras innspilling av marsjer og ouverturer. Her savner Morgan den varme og karakter i tolkningene som han finner hos Lindberg og NOSO.

«I rarely use the word stunning, but in this case nothing else will do. This is the most exhilarating Tchaikovsky Fourth I’ve heard in ages».

«Kraftfullt og dypt inderlig spill»

Morgan trekker fram Lindbergs ledelse og orkestermusikernes fremførelse som særlig detaljrik og at de får fram nyanser som andre mangler. «Jeg bruker sjelden ordet overveldende, men i dette tilfelle, er det ingen andre ord som er dekkende. Dette er den mest forfriskende versjonen av Tsjaikovskijs fjerde jeg har hørt på årevis».

Slik ordlegger anmelderen seg når han skal oppsummere hvordan NOSOs tolkning gjør seg i sammenligning med tidligere utgivelser.

«Dette er kraftfullt og dypt inderlig spill som går rett til hjertet av denne store symfonien», roser Dan Morgan.