Populær barneforestilling besøker biblioteket

Tromsø Jazzklubb har gjennom mange år hatt ei bevisst satsing på arrangement for barn. Søndag lar de sitt unge publikum møte Kenneth Ekornes og hans utallige rytmeinstrumenter.

IMPONERENDE: Kenneth Ekornes med sitt imponerende oppsett av rytme- og perkusjonsinstrumenter. Her fotografert foran en konsert på jazzfestivalen på Kongsberg.   Foto: Foto: Thomas Bjørndahl

FOR BARN: Kenneth Ekornes involverer barna selv i si forestilling «Ekornes i 100».  Foto: Thomas Bjørndahl

kultur

Daglig leder Øystein Norvoll er klar på at jazzklubben har et ansvar også for å formidle musikk til barn og unge.

– Vi har hatt egne arrangement for de yngre hver sesong gjennom en del år nå, og oppslutninga fra publikum viser også at vi dekker et behov gjennom vår satsing på et ungt publikum, sier han.

LES OGSÅ: Åpner galleri på Senja

«Ekornes i 100»

Forestillinga «Ekornes i 100» har blitt sett av tusenvis av begeistra skolebarn rundt om i Norge gjennom turneer for Rikskonsertene og Den kulturelle skolesekken. Media har omtalt Kenneth Ekornes som et fyrverkeri, en trollmann, « ... med eit engasjement som får trommeslageren i Muppet Show til å fremstå som beskjeden», som Sunnmørsposten uttrykte det.

Søndag inntar Ekornes Tromsø bibliotek med mange av sine mer enn 100 små og store rytmeinstrument. Mange av dem vil han vise fram under konserten. Han forteller også historier om instrumentene og landa de kommer fra, som for eksempel Brasil, Afrika, Kina og India.

LES OGSÅ: Sesongens storsatsing i jazzklubben

Involvering

– Jeg ønsker barn og voksne velkommen til min artige solokonsert, «Ekornes i 100». Det blir masse rytmer og morsomme instrumenter som jeg har samla på mine reiser rundt om i verden. Publikum får delta med bevegelse, sang og trommer. Så her er det bare å ta med barn, lekekamerater, søskenbarn, tantebarn, søsken og naboer og kom, kom, sier Ekornes.

I konserten vil han ved hjelp av realtime sampling også lage et imponerende filmmusikkaktig lydbilde, og barna inviteres til å gjette hvilke land musikken og instrumentene kommer fra. Han lover ei musikalsk reise gjennom jungel, ørken og under havflata.

Jazz og folkemusikk

Ekornes er en av landets mest ettertrakta trommeslagere og perkusjonister. Han har spesialisert seg på brytninga mellom jazz og ulike folkemusikkulturer. Tromsøpublikummet vil kanskje huske han fra konserter med blant andre Mari Boine Band, The Brazz Brothers, Trio de Janeiro eller Nymark Collective.

Han har også samarbeidd med artister som Annbjørg Lien, Steinar Ofsdal, Ole Paus, Frikar, Kristin Asbjørnsen, Inga Juuso, Ailu Gaup, Karl Seglem, Jai Shankar, Georg Buljo og Rosa Passos (Brasil), Trio Preto, Diom de Kossa (Elfenbenskysten) og Tasili (Marokko). Han har spilt på ei rekke barneplater og soundtracks til filmer som «ORPS» og «Jul i Blåfjell».

LES OGSÅ: Turné med engelsk kirkemusikk