Kunst med barndomsminner og romvesen i ny utstilling

Studentene på Kunstakademiet byr på personlige minner, romvesen, asiatisk kultur og samisk identitet i sin avgangsutstilling.

PERSONLIG KUNST: Fra venstre: Viktor Pedersen (28), Marte Lill Somby (29), Linus Krantz (27) og Beate Persdotter Løken (33) fra Kunstakademiet i Tromsø åpner i dag sin avgangsutstilling. I bakgrunnen til høyre vises noen av Krantz› trykk.   Foto: Marte Gilstad

TEKST OG BILDE: Marte Lill Somby (29), Viktor Pedersen (28), Beate Persdotter Løken (33) og Linus Krantz (27). Studentene har også skrevet en personlig bachelortekst i bokform som også hører til utstillingen.   Foto: Marte Gilstad

kultur

Bachelorstudentene Marte Lill Somby (29), Viktor Pedersen (28), Beate Persdotter Løken (33) og Linus Krantz (27) fra Kunstakademiet i Tromsø åpner i dag sin avgangsutstilling.

Dårlig actionfilm

Utstillingen, som har fått navnet «Fighting Gravity», holder til hos Kurant og fredag ettermiddag var de fire kunststudentene i full sving med installering av sine individuelle verker.

– Tyngdekraften er jo det som holder deg på bakken, men det er også et navn som relaterer til alle verkene vi stiller ut. Avgangsutstillingen er jo på en måte den viktigste vi gjør, sier Pedersen.

– Vi ville ha et litt slagkraftig navn. Vi fant vel ut at «Fighting Gravity» høres ut som en dårlig actionfilm, men en bra kunstutstilling, legger Krantz til.

Personlig og nært

Blant verkene i utstillingen finnes både ulike teknikker innen trykk og flere dynamiske installasjoner. Kunststudentene har brukt det siste semesteret på kunsten og flere av verkene har sterke personlige preg.

Midt i lokalet står en stor svart boks, som er signert Beate Persdotter Løken.

– Man kan gå inn her, og dette er nøyaktig slik det var hjemme hos min mor. Installasjonen viser et barndomsminne og verket er både visuelt, dynamisk og med lyd, forklarer hun.

Viktig symbolikk

Blant de tolv trykkene som er lagd av Linus Krantz, er det flere som viser ulike former av et Gingkotre.

– Det er en av verdens eldste tresorter og har en viktig symbolikk i asiatisk kultur.

Viktor Pedersen stiller ut en ufo med et romvesen.

– Romvesenet prøver å snakke med oss, men vi forstår det ikke. Dette blir på en måte både miljøproblematikk og fascinasjon for romvesen i ett. Romvesen trenger ikke være frykt, men et håp om at vi kan reise herfra hvis mennesket ødelegger jorda, sier han.

Samisk identitet

Marte Lill Sombys verker er trykk og en installasjon av en fallskjerm med samekofter.

– Verkene mine er private og personlige, og spiller en del på identitet og den betydningen identitet har hatt i mitt liv.

Utstillingen er åpen fram til 5. juni.

– Vi håper selvfølgelig det kommer en del folk, både på åpningen og ellers. Det er sikkert mange som er nysgjerrig på å komme og se hva kunstakademiet holder på med, sier Pedersen.