Teaterstykke fra Tromsø kåret til årets beste barne- og ungdomsforestilling

"Den sommeren pappa ble homo" mottok søndag kveld Heddaprisen for årets beste barne/ungdomsforestilling.

SPRELSK: Kreative kulisser og solide skuespillerprestasjoner preget HTs oppsetning av Endre Lund Eriksens «Den sommeren pappa ble homo». Stram regi ble levert av Petter Næss. Nok en innertier fra teateret.  Foto: Tom Benjaminsen

kultur

Søndag ble Heddaprisen 2016 delt ut for 19. gang. Blant vinnerne, var Hålogaland Teaters dramatisering av Tromsø-forfatter Endre Lund Eriksens roman "Den sommeren pappa ble homo".

Soler seg i glansen

- Det er rett og slett utrolig morsomt! Det er en stor heder til hele ensemblet, sier teatersjef Inger Buresund på telefon fra Nationaltheatret i Oslo, hvor prisen deles ut.

Ifølge Buresund kan hun ikke ta på seg æren for noe av arbeidet som er lagt ned i stykket, da hun nylig tiltrådte som sjef for Hålogaland Teater.

- Men jeg vil rette en særlig takk til tidligere teatersjef Nina Wester som turte å gjøre dette. Alt jeg kan gjøre er å sole meg i glansen, sier hun.

Teatersjefen avslører at hun ikke ble spesielt overrasket da vinneren ble annonsert fra scenen.

- Nei, vi hadde jo håpet at vi skulle vinne. Forestillingen er såpass spesiell på alle mulige måter og tar for seg en modig tematikk. Det er et seriøst team som har laget dette, og spesielt morsomt blir det å vinne når man har to ungdommer i hovedrollene, legger hun til.

LES OGSÅ: HT-stykker nominert til Heddaprisen

- Et ekte stykke

- Stykket er en på samme tid humoristisk, absurd, burlesk, sår, varm og litt pinlig historie om den vanskelige puberteten. I tillegg er den befriende avvæpnende om fortsatt tabubelagte seksuelle tema, skilsmisseproblematikk og homofobi. Det er sjelden å se en forestilling der alt er fortalt fra ungdommens ståsted, direkte, omsvøpsløst, lekende og i et uvanlig frodig språk uten at det blir påtatt. Dette var ekte, skriver juryen i sin vurdering av stykket.

Stykket tar for seg sommerferien til 13 år gamle Avidsjaur, hans pappa og hunden Waldo i  Nordfjordbotn, som sammen skal tilbringe ferien i ei lita campingvogn på jordet til Roger Berg og datteren Indiane. "Men Avidsjaurs pappa blir rar, Indiane blir forelska, og Roger Berg går rundt i bar overkropp og er veldig homo," som HT skriver i sin omtale av teaterstykket.

Forestillingen er regissert av den Oscar-nomierte film- og teaterregissøren Petter Næss, som også står bak blant annet "Elling", "Bare Bea" og "Tatt av kvinnen", mens dramtikeren Toril Solvang har tilpasset romanen til teaterscenen.