Kinoen feirer 100 år – må utsette oppussing

Håpet var at det skulle skinne av hundreårsjubilanten Verdensteatret. Nå er opprustingen utsatt.

JUBILANT: Leder Tone Lein på Verdensteatret kino synes det er trasig at den ærverdige kinoen ikke fremstår i sin beste prakt når 100-årsjubileet feires i år.   Foto: Knut Jenssen

kultur

STORGATA: – Vi synes det er kjempesynd at Verdensteatret ikke fremstår i sin beste prakt til 100-årsjubileet. Verdensteatret er en av de virkelige skattene vi har i Tromsø, sier Tone Lein, leder for Verdensteatret kino.

LES OGSÅ: Har fire filmer - men mangler skuespillere

Pengene på plass

4. juni var det 100 år siden den første filmvisningen på Verdensteatret og fortsatt vises det film i det fredede bygget. Det gjør kinoen til en av Europas eldste, som fortsatt er i bruk til det formålet den ble bygd for.

LES OGSÅ: – «Skam» kunne vært spilt inn i Tromsø

Jubileumsmarkeringen ble utsatt til under Stumfilmdagene til høsten fordi kinoen skulle opprustes med bedre fasiliteter for funksjonshemmede og det tekniske utstyret oppgraderes. Finansieringen på åtte millioner kroner er i boks, men ikke planene. Dermed blir det ikke noe av dette arbeidet i denne omgang.

Beklager utsettelse

Finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt) beklager at oppgraderingsarbeidene ikke kunne gjennomføres i vår.

– Det er beklagelig at det ble utsettelse, men det ble for knapp tid for å rekke jubileet. Vi vil unngå at arbeidene gjennomføres under jubileumsfeiringen, derfor utsettes de. Siktemålet er å gå i gang etter TIFF 2017, sier Olsen.

Feires uansett

Han legger til at siden Verdensteatret er fredet er kommunen avhengig av arkitektfaglig kompetanse når det skal lages heis og adkomst fra gateplan.

– Vi kom ikke langt nok i arbeidet. Det finansielle er på plass, men vi er avhengige av anbudene på oppdragene.

LES OGSÅ: Solneset skole dropper mattebøkene for å se på film

Utsettelsen til tross, kinoledelsen skal likevel stelle i stand fest for «gammelkinoen».

– Det viktigste er at oppgraderingen blir gjort. Vi skal nok klare å feire bygget og dets historie, det viktigste er at arbeidet blir gjort, for dette er et bygg som må tas vare på, sier Lein.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur