Kinoen feirer 100 år – må utsette oppussing

Håpet var at det skulle skinne av hundreårsjubilanten Verdensteatret. Nå er opprustingen utsatt.

JUBILANT: Leder Tone Lein på Verdensteatret kino synes det er trasig at den ærverdige kinoen ikke fremstår i sin beste prakt når 100-årsjubileet feires i år.   Foto: Knut Jenssen

kultur

STORGATA: – Vi synes det er kjempesynd at Verdensteatret ikke fremstår i sin beste prakt til 100-årsjubileet. Verdensteatret er en av de virkelige skattene vi har i Tromsø, sier Tone Lein, leder for Verdensteatret kino.

LES OGSÅ: Har fire filmer - men mangler skuespillere

Pengene på plass

4. juni var det 100 år siden den første filmvisningen på Verdensteatret og fortsatt vises det film i det fredede bygget. Det gjør kinoen til en av Europas eldste, som fortsatt er i bruk til det formålet den ble bygd for.

LES OGSÅ: – «Skam» kunne vært spilt inn i Tromsø

Jubileumsmarkeringen ble utsatt til under Stumfilmdagene til høsten fordi kinoen skulle opprustes med bedre fasiliteter for funksjonshemmede og det tekniske utstyret oppgraderes. Finansieringen på åtte millioner kroner er i boks, men ikke planene. Dermed blir det ikke noe av dette arbeidet i denne omgang.

Beklager utsettelse

Finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt) beklager at oppgraderingsarbeidene ikke kunne gjennomføres i vår.

– Det er beklagelig at det ble utsettelse, men det ble for knapp tid for å rekke jubileet. Vi vil unngå at arbeidene gjennomføres under jubileumsfeiringen, derfor utsettes de. Siktemålet er å gå i gang etter TIFF 2017, sier Olsen.

Feires uansett

Han legger til at siden Verdensteatret er fredet er kommunen avhengig av arkitektfaglig kompetanse når det skal lages heis og adkomst fra gateplan.

– Vi kom ikke langt nok i arbeidet. Det finansielle er på plass, men vi er avhengige av anbudene på oppdragene.

LES OGSÅ: Solneset skole dropper mattebøkene for å se på film

Utsettelsen til tross, kinoledelsen skal likevel stelle i stand fest for «gammelkinoen».

– Det viktigste er at oppgraderingen blir gjort. Vi skal nok klare å feire bygget og dets historie, det viktigste er at arbeidet blir gjort, for dette er et bygg som må tas vare på, sier Lein.