Kommer til operafestivalen

I fjor avslutta Mathilde Salmi Marjavara (26) sitt masterstudium ved Operahøgskolen. Nå kommer hun hjem til Tromsø for å gjøre en sentral rolle i Operafestivalen – Opera for alle i oktober.

MATHILDE: Krokenjenta Mathilde Salmi Marjavara kommer hjem som solist i forestillinga «Sjalusi». Begge foto: Helge Matland 

SAMARBEID: Et omfattende samarbeid muliggjør operafestivalen. Her ser vi fra venstre Sigrid Gabrielsen, styremedlem i Tromsø Operaforening og profesjonell sanger, Silje Ryeng, sanglærer ved Kongsbakken, Torunn Reigstad, orkestersjef for NOSOs kammerorkester, Miriam Riise Bait, danselærer ved Kongsbakken, Cathrine Skjernes fra Tromsø Kulturskole, Heidi Lekang, Hålogaland Teater, Einar Mjølhus, Tromsø byorkester og festivalsjef Roald Karlsen. 

kultur

Operafestivalen presenterte i går programmet for årets festival. Festivalen avsluttes lørdag 22. oktober med norgespremière på operadramaet «Sjalusi» hvor krokenjenta Mathilde Salmi Marjavara står øverst på plakaten.

Mathildes utvikling som sanger begynte på Tromsø kulturskole og musikklinja på Kongsbakken videregående skole. Begge disse utdanningsinstitusjonene er blant de mange samarbeidspartnerne som gjør operafestivalen mulig å gjennomføre. Både Silje Ryeng fra Kongsbakken og Cathrine Skjernes fra kulturskolen synes at det er utrolig artig at hun nå kommer tilbake til Tromsø for å opptre som en profesjonell operasanger.

LES OGSÅ: Rekker ikke å ferdigstille film til TIFF

Stort anlagt

Forestillinga «Sjalusi» er ei stort anlagt forestillinga hvor den kjente operasangeren Trond Hallstein Moe (baryton) har trukket i de fleste trådene for å sette den sammen av elementer fra mange operaer. I tillegg synger han også selv i forestillinga hvor i tillegg også Ingegjerd Bagøien Moe (sopran) og Thomas Ruud (tenor) er solister.

LES OGSÅ: Omsetningen under Rakettnatt: – Rekord, rekord, rekord! (for abonnenter)

Ellers medvirker Tromsø Byorkester, under ledelse av Kai Grinde Myrann, og et kor satt sammen av Finnmark Operakor, sangere fra universitetskoret Mimas og sangstudenter fra Musikkonservatoriet, leda av Ursa Lah. I forestillinga får publikum også oppleve elever fra danselinja ved Kongsbakken under ledelse av Miriam Riise Bait.

Samarbeidet avgjørende

– Uten de mange institusjonene og organisasjonene som samarbeider om operafestivalen, ville vi ikke klart å få til det omfattende programmet som utgjør denne festivalen, blir det slått fast av Roald Karlsen, primus motor i operafestivalen som i løpet av de fire dagene den pågår engasjerer rundt 300 personer på scenen.

LES OGSÅ: Denne tromsøboken skal få folk til å se lysere på livet

Han nevner i fleng Tromsø kulturskole som kommer med både operabarnetime med femåringer på scenen og den egenskrevne barneoperaen «Kaptein Opera og jakten på sjørøvervisa», Musikkonservatoriet, Byorkesteret, Finnmark Operakor, sangstudenter fra konservatoriet, Mimas, Hålogaland Teater, Kongsbakken videregående skole, Café Sånn, Verdensteatret og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

– Her får publikum oppleve profesjonelle sangere, amatører, ungdom fra Kongsbakken og barn fra kulturskolen, opplyser Karlsen.

Åpninga av festivalen finner sted på Teaterkafeen på Hålogaland Teater 19, oktober med ei festforestilling med sopranene Sigrid Gabrielsen og Minda Marie Fiskum, John Kristian Karlsen (tenor) og Sergej Osadchuk (piano).

Operafestivalen 2016:

Onsdag 19. oktober

19.00 Åpning – Festforestilling med Sigrid Gabrielsen og Minda Marie Fiskum (sopraner), John Kristian Karlsen (tenor) og Sergej Osadchuk (piano). Teaterkafeen, HT

21.00 Operacafé med quiz. Gratis. Café Sånn

Torsdag 20. oktober

12.00: Operalunsjkonsert med elever fra Kongsbakken vgs. Gratis. Forum Kulturhuset

14.30: Åpen Mesterklasse for sangstudenter v/operasjef Katharina Jakhelln Semb. Gratis. Musikkonservatoriet

18.00: Barneoperaen «Kaptein Opera og jakten på sjørøvervisa» med elever ved Kulturskolen. Regi Cathrine Skjernes. Gratis. Kulturskolens Aula

19.30: NOSO presenterer kammeroperaen «Mozart & Salieri». Kulturhuset, Hovedscenen

21.30: Operacafé med Anne-Berit Buvik og Ihor Petrytsa. Gratis. Café Sånn

Fredag 21. oktober

19.00: Operafilmen «Meeting Venus». Introduksjon ved operasjef Katharina Jakhelln Semb. Verdensteatret

21.30: Operakafé med Gro-Anita G. Kval og Anne-Berit Buvik akkompagnert av Ihor Petrytsa. Gratis. Café Sånn

Lørdag 22. oktober

15.00: Operabarnetime – forestillingen «Da snøen fikk farge» med elever fra Kulturskolen. Regi Cathrine Skjernes. Gratis. Teaterkafeen, HT

19.00: Norgespremière på operaforestillinga «Sjalusi» – et operadrama med Mathilde Salmi Marjavara (sopran), Ingegjerd Bagøien Moe (sopran), Thomas Ruud (tenor), Trond Halstein Moe (baryton). Tromsø Byorkester under ledelse av Kai Grinde Myrann. Kor med sangere fra Finnmark Operakor, Mimas og sangstudenter fra Musikkonservatoriet under ledelse av Ursa Lah. Dansere: Elever fra Kongsbakken vgs. under ledelse av Miriam Riise Bait. Regi: Trond Halstein Moe. Kulturhuset, Hovedscenen