Sender tromsøkunstnere til La Paz

Joakim Borda-Pedreira har fått i oppgave å kuratere den norske deltakelsen i den niende SIART-biennalen i Bolivia, og han tar med seg tre tromsøkunstnere til utstilling i Museo Nacional de Arte.
kultur

SENTRUM: Det er Tanya Busse (CA), Joar Nango (NO), and Emilija Skarnulyté som får mulighet til å eksponere seg i det prestisjetunge nasjonalmuseet for kunst i den bolivianske hovedstaden.(LIT).

Busse kommer opprinnelig fra Canada, Nango fra Alta og Skarnulyté fra Litauen, men alle tre har i flere år bodd og arbeidd i Tromsø. De har alle hatt en omfattende utstillingsvirksomhet i Norge, og ikke minst internasjonalt, både i Europa og Amerika.

Alle tre har en tilknytning til Kunstakademiet i Tromsø. Joar Nango, som også er utdanna arkitekt, underviser for tida på akademiet. Både Busse og Skarnulyté har sin masterutdanning som kunstnere fra akademiet i Tromsø.

Familierøtter

Joakim Borda-Pedreira er født i Malmö, og er i dag bosatt i Oslo, men har de senere år hatt en nær tilknytning til Tromsø. Han arbeider som en uavhengig kurator og kunstskribent. Han har tidligere vært daglig leder for sammenslutninga av norske kunstsentre og i perioden 2012–2015 hadde han ansvaret for billedkunstdelen ved Festspillene i Nord-Norge i Harstad. Borda-Pedreira har også grunnlagt og driver non-profit-galleriet The Boiler Room i Oslo hvor han har som målsetting å promotere framvoksende samtidskunst.

– Siden jeg har familierøtter i Bolivia, er jeg spesielt glad for å få dette samarbeidet med SIAM-biennalen og for å bli en del av den kulturelle renessansen som Bolivia opplever for tida, sier Joakim Borda-Pedreira.

Offentlig organisert

Han opplyser at når han har gjort sitt utvalg av kunstnere til denne utstillinga i Bolivias nasjonale kunstmuseum, så er valget falt på tre kunstnere av internasjonalt format, og som har det til felles at de i sin kunst utforsker urfolksidentitet, postindustriell kultur og økonomisk globalisering.

Det er de regionale myndighetene i La Paz og det bolivianske kulturdepartementet som står bak SIART-biennalen. Målet er å skape et rom for samhandling, refleksjon og dialog for samtidskunst i Latin-Amerika.

Biennalen arrangeres fra 13. oktober til 10. november.