Byteatret lager juleforestilling

I sommer spilte de familieteater i Folkeparken. Nå er Tromsø Byteater i gang med å lage juleforestilling på Nerstranda.

BYTEATERJUL: Tromsø Byteater skal presentere si juleforestilling «Anna og Alfred» i et ledig butikklokale på Nerstranda med première 1. desember. Fra venstre Anethe Alfsvåg, Alexander Martinsen og Christian JuSstad Tønsvoll fra byteatret. Bakerst Kari Helene Skog fra Levende Lokaler som har bidratt med å skaffe dem et sted å spille.   Foto: Helge Matland

kultur

NERSTRANDA: I august hadde Tromsø Byteater stor suksess med sine utendørsforestillinger med «Himmelen har mange måner». Men trioen Alexander Martinsen, Anethe Alfsvåg og Christian Justad Tønsvoll som utgjør Tromsø Byteater på fast basis, hviler ikke for lenge på laurbærene.

– Det ga skikkelig mersmak, og å hete Tromsø Byteater forplikter. Vi ønsker med vår aktivitet å få byen til å ånde og pulsere, så vi er i gang med et nytt prosjekt. Og siden det nå går mot vinter, så passer det best å spille innendørs denne gang, sier Christian Justad Tønsvoll.

Nye fortellinger

Tromsø Byteater tok kontakt med Kari Helene Skog i Levende Lokaler for å finne et tomt sentrumslokale hvor de kunne flytte inn med juleforestillinga. Hun fant det de var på jakt etter på Nerstranda. Der sto senterleder Veronica Evertsen klar til å ta imot byteatret med åpne armer.

– Vi trenger alltid nye fortellinger – også om jula selv om det fra før finnes så mange og gode julefortellinger. Derfor gjør vi noe helt nytt med «Anna og Alfred» som vi kaller juleforestillinga vår, sier Alexander Martinsen.

– Den handler om den unge jenta Anna som drømmer om å bli ballerina, men som ikke liker fargen rosa. Hun møter en eldre herremann som har sine særegenheter. Så mye mer skal vi ikke røpe ennå. Men det blir ei familieforestilling med humor og alvor for både store og små, lover Tønsvoll.

LES OGSÅ: Kombinerer boklansering med utstilling

Med danser

– Denne gangen har vi vært så heldige å få med oss koreografen og danseren Silje Solheim Johnsen. Det gir oss gjennom bruk av bevegelse og fysisk uttrykk også muligheter til å strekke litt i grensene for det som oppfattes som tradisjonelt teater.

Regiansvaret har Jonas Delerud, som er utdannet skuespiller fra BA Teaterproduksjon og skuespillerfag ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. De siste åra har han gjestet Hålogaland Teater i forestillinger som «Kong Lear», «2xIbsen», «I Blanke Messingen» og sist i «Peter Pan». Delerud er en del av det tromsøbaserte teaterkompaniet Rimfrost Teaterensemble.

Sverre Simonsen, kjent fra blant annet Kajander og Jadudah, er også denne gangen forestillingas komponist

God støtte

– Da vi holdt på å lage debutforestillinga vår, så følte jeg det som om vi skulle hoppe fra 10-meteren. Det var litt skummelt. Men vi hoppa, og der sto det en hel by og tok imot oss, sier Anethe Alfsvåg.

– Vi kunne ikke ha laga forestillinga vi gjorde i Folkeparken uten den støtten og samarbeidsviljen vi opplevde fra kulturinstitusjoner og næringslivet. Dette bygger vi videre på også med juleforestillinga vår på Nerstranda, fortsetter Alfsvåg.