Festivalutstilling med fremtidsvisjon

Den Oscar-nominerte regissøren Christine Cynn har hovedansvaret for den digitale utstillinga «X2066» som åpner torsdag denne uka og vises i forbindelse med Insomniafestivalen.

KLARGJØRING: Christe Cynn (til høyre) klargjør modellen Anneli Stiberg med headsettet som er nødvendig for å oppleve i 3D den virtuelle framtida X befinner seg i. Foto: Helge Matland 

kultur

Historien om den unge kvinna X som vi møter 50 år fram i tid, er det gjennomgående elementet i utstillinga «X2066» som presenteres av produksjonsselskapet Ice-9 i samarbeid med Insomniafestivalen og Polaria som også er visningssted.

– Gjennom dette prosjektet forsøker vi og bidragsytere å bringe besøkende inn i framtida og forestille oss hvordan den 21 år gamle kvinna X sin hverdag i Nord-Norge og Arktis vil fortone seg i året 2066–50 år fram i tid, forteller Christine Cynn, den amerikanske filmskaperen som de senere årene har vært bosatt i Tromsø.

Les også: Danse-elevene er klare med egen forestilling

En dugnad

Hun karakteriserer «X2066» som både ei digital kunstutstilling og et historiehacking-laboratorium om klimaendringer og Arktis.

– «X2066» er et prosjekt basert på nettdugnad og aktiv deltakelse hvor publikum blir spurt om å bidra til historien om X, en kvinne som blir 21 år i 2066. X kan være barnet til et hvilket som helst av dagens barn, og vi bygger opp en database med fragmenter av historien om X. Vi har bedt polarforskere, marinbiologer, fiskere, barn og ungdom samt kunstnere om å gi sine bidrag. I dag har vi flere hundre fragmenter i databasen. Vi håper å kunne komme opp i mange tusen, forteller Christine Cynn.

Les også: Insomniafestivalen klar med stor talentsatsing

«Framtidsdokunmentar»

– Jeg er en dokumentarfilmskaper. Filmene jeg har vært med på å lage, har så langt handla om noe i fortida eller i vår samtid. Når jeg nå skaper et prosjekt om framtida, så er det et helt nytt landskap jeg beveger meg inn i, sier Cynn som var medregissør for filmen «The Act of Killing» som ble oscarnominert i 2014 og for «Shooting Ourselves» som utgis nå denne høsten.

I arbeidet med «X2066» har hun dratt mye nytte av å kunne samarbeide med Framsenteret i Tromsø og Universitetssenteret på Svalbard.

Stort prosjekt

– «X2066» er det første i en serie av «ScienceFUTURE»‐arrangement om klimaendringer og Arktis, og det planlegges en internasjonal turné de neste tre årene. «ScienceFUTURE» er et større prosjekt om framtida. Over tid kommer det også til å ta for seg andre temaer som genomikk (genetisk manipulasjon) og kunstig intelligens, forteller Christine Cynn.

Les også: Insomnia satser bredt med joik og afrobeat

Innhold

«X2066» består av mange ulike elementer og inneholder:

– Ny virtuell virkelighetsopplevelse der publikum kan høre historier om X og fly gjennom en 3D‐modell av Tromsøområdet, Manndalen i Kåfjord og Svalbard.

– «Mobil‐Mobil»–en kinetisk skulptur av Valentin Manz og Christine Cynn. «Mobil‐Mobil» inneholder hologrammer på håndholdte enheter inne i et nødtelt. I framtida er det godt mulig at hele kystsamfunn må flytte på grunn av erosjon, stigende havnivåer og

ekstremvær.

– Et «X2066» brettspill av KEELERTORNERO (UK) og Valentin Manz. Kast terningen og få tak i bilder, situasjoner og emojier som vil hjelpe deg videre til å skape nye kapitler om livet til X.

– «Xquisite» app. Lytt til en del av X sin historie gjennom en ny mobilapp, og legg til det neste kapitlet om X sitt liv. Av Jegor Souchko og Christine Cynn.

– Beskjeder til «X2066»–en videoinstallasjon som inneholder beskjeder fra forskere til X.

– «A2076»–en videoinstallasjon som inneholder beskjeder fra barn til deres fremtidige barnebarn i 2076, datter av X.

Kunstnere som deltar på «X2066» på Polaria er Christine Cynn, Valentin Manz, Jegor Souchko, Anneli Stiberg (Ice 9), Chin Keeler & Emma Tornero (UK), Alice Liu (US), Marita Isobel Solberg, Phil Harper & Duncan Walker (IMRGE, UK), Daniel Gross, Joris Maltha, Nina Bender (catalogtree, NL). Bilder av Mohamed Jabaly. Kjole av Charlotte Nilsen. Stol av Valentin Manz. Modeller: Anneli Stiberg og Tage Emil.